Skip to content

Tietoa neuvotteluista

Työehtosopimusneuvottelut käytiin syksyn 2019 ja talven 2020 aikana. Tällä sivulla julkaisimme tietoa neuvotteluiden etenemisestä ja tarvittavia ohjeita neuvotteluihin liittyen.

 

Uutiskirjeet neuvotteluista

Jäsenkirje 25.2.

Jäsenkirje 24.2.

Jäsenkirje 11.2.

Jäsenkirje 4.2.

Jäsenkirje 17.1.

Jäsenkirje 14.1.

Jäsenkirje 7.1.

Jäsenkirje 19.12.

Jäsenkirje 12.12.

Jäsenkirje 5.12.

Jäsenkirje 25.11.

Jäsenkirje 19.11.

Jäsenkirje 7.11.

Jäsenkirje 4.11.

Jäsentiedote 1.11.

Luottamushenkilökirje 29.10.

 

Lisätietoa YTN suunnittelualan neuvottelutilanteesta

YTN ja Teknologiateollisuus ry ovat saaneet aikaan vaikeiden neuvottelujen jälkeen neuvottelutuloksen suunnittelualan ylempien toimihenkilöiden uudeksi työehtosopimukseksi. Sopimuksen piirissä on noin 43 000 ylempää toimihenkilöä.

YTN suunnittelu- ja konsulttialan uusi työehtosopimus on hyväksytty maanantaina 24.2. Sopimus astuu voimaan tiistaina 25.2.2020. Sopimus on voimassa 30.11.2021 asti.

Ohessa tietoa neuvottelujen kulusta:

Torstaina 13.2. pidetyissä neuvotteluissa työajanpidennykseen liittyvät kysymykset alkoivat loksahdella paikoilleen. Palkoista keskusteltaessa yhteistä näkemystä on hankala löytää. Seuraava neuvottelu käydään tiistaina 18.2.

Keskiviikkona 12.2. neuvotteluissa keskusteltiin yleisestä sopimustilanteesta ja muualla syntyneiden ratkaisujen mahdollisesta soveltamisesta suunnittelualalle. Seuraava neuvottelu pidetään jo torstaina 13.2.

Maanantaina 3.2. työnantaja toi pöytään päivitetyt esitykset sekä palkkaratkaisuksi että työajanpidennykseen liittyen. Kummassakin oli otettu kommenttejamme huomioon. Seuraava neuvottelutapaaminen on keskiviikkona 12.2.

Maanantaina 27.1. pidetty tapaaminen käytiin hyvässä hengessä. Työajanpidennyksen poistamisen sekä palkkakuopan korjaamisen osalta käytiin keskustelua ja mietittiin mahdollisia kompromissiehdotuksia.

Perjantaina 17.1. pidetyissä neuvotteluissa käytiin monipuolista keskustelua alan palkkakuopan korjaamisesta. Keskustelua käytiin rakentavassa hengessä, mutta työnantajan näkemyksen mukaan palkkakuopan säilyttämiselle on olemassa perusteet.

Työajanpidennyksen osalta odotetaan syntyvän jonkinlainen yleinen ratkaisu, jota voitaisiin soveltaa myös suunnittelualalla.

Perjantaina 10.1.2020 pidetyissä neuvotteluissa keskusteltiin palkkaratkaisusta ja työajanpidennyksestä. Kummassakin riittää neuvoteltavaa. Tekstikysymyksissä päästiin joiltain osin eteenpäin.

Perjantaina 20.12. pidetyissä neuvotteluissa ei päästy mainittavasti eteenpäin. Osapuolten välinen näkemysero on suuri.

Joulukuun lakko onnistui erinomaisesti

Joulukuussa 9.-18.12. välisellä ajalla järjestetyt kolme lakkoaaltoa onnistuivat erinomaisesti. Lakon piirissä olivat kaikki suunnittelu- ja konsulttialan isoimmat yritykset, joissa työskentelee yhteensä noin 75% alan henkilöstöstä.

Joulukuussa nähty lakko oli YTN:n historian laajin työtaistelu. Tarkka listaus lakkoon osallistuneista taloista löytyy alempana tältä sivulta.

Tällä hetkellä käydään neuvotteluja työnantajaosapuolen eli Teknologiateollisuus ry:n kanssa. Seuraava neuvottelupäivä on perjantaina 20.12.

Alalla on voimassa 19.11. julistettu ylityö ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto.  Kielto on julistettu 20.11-20.12.2019 väliselle ajalle.

Suunnittelu- ja konsulttialalla ollaan tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Käytännössä työsuhde-ehdot pysyvät jälkivaikutuksella voimassa. Vanhan työehtosopimuksen määräyksiä noudatetaan periaatteessa kunnes uusi työehtosopimus on saatu sovituksi.

Neuvottelut ovat edelleen käynnissä ja tilanne elää. Viestimme ajantasaisesti neuvottelujen kulusta alan uutiskirjeellä. Mikäli työskentelet suunnittelu- ja konsulttialalla etkä ole saanut uutiskirjettä, kannattaa tarkistaa omat henkilötietosi ja tarkat työnantajatietosi kuntoon oman liittosi jäsenportaalissa tai ottaa yhteyttä liiton jäsenneuvontaan.