Skip to content

Tietoa neuvotteluista

Työehtosopimusneuvottelut käydään syksyn 2019 ja talven 2020 aikana. Tällä sivulla julkaistaan tietoa neuvotteluiden etenemisestä ja tarvittavia ohjeita neuvotteluihin liittyen.

 

Uutiskirjeet neuvotteluista

Jäsenkirje 17.1.

Jäsenkirje 14.1.

Jäsenkirje 7.1.

Jäsenkirje 19.12.

Jäsenkirje 12.12.

Jäsenkirje 5.12.

Jäsenkirje 25.11.

Jäsenkirje 19.11.

Jäsenkirje 7.11.

Jäsenkirje 4.11.

Jäsentiedote 1.11.

Luottamushenkilökirje 29.10.

 

Lisätietoa YTN suunnittelualan neuvottelutilanteesta

YTN:n suunnittelu- ja konsulttialan työehtosopimusneuvotteluissa haetaan edelleen ratkaisua.

Proliitto on antanut 12.1. lakkovaroituksen, joka koskee teknologiateollisuuden toimihenkilöitä sekä myös suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa työtä, jota tehdään työriidan piirissä olevalla teknologiateollisuuden toimipaikalla. Lakko ei koske ylempiä toimihenkilöitä. YTN Suunnitteluala ei ole jättänyt lakkovaroitusta.

Perjantaina 17.1. pidetyissä neuvotteluissa käytiin monipuolista keskustelua alan palkkakuopan korjaamisesta. Keskustelua käytiin rakentavassa hengessä, mutta työnantajan näkemyksen mukaan palkkakuopan säilyttämiselle on olemassa perusteet.

Työajanpidennyksen osalta odotetaan syntyvän jonkinlainen yleinen ratkaisu, jota voitaisiin soveltaa myös suunnittelualalla. Seuraava neuvotteluaika on sovittu maanantaille 27.1.

Perjantaina 10.1.2020 pidetyissä neuvotteluissa keskusteltiin palkkaratkaisusta ja työajanpidennyksestä. Kummassakin riittää neuvoteltavaa. Tekstikysymyksissä päästiin joiltain osin eteenpäin.

Perjantaina 20.12. pidetyissä neuvotteluissa ei päästy mainittavasti eteenpäin. Osapuolten välinen näkemysero on suuri.

Joulukuun lakko onnistui erinomaisesti

Joulukuussa 9.-18.12. välisellä ajalla järjestetyt kolme lakkoaaltoa onnistuivat erinomaisesti. Lakon piirissä olivat kaikki suunnittelu- ja konsulttialan isoimmat yritykset, joissa työskentelee yhteensä noin 75% alan henkilöstöstä.

Joulukuussa nähty lakko oli YTN:n historian laajin työtaistelu. Tarkka listaus lakkoon osallistuneista taloista löytyy alempana tältä sivulta.

Tällä hetkellä käydään neuvotteluja työnantajaosapuolen eli Teknologiateollisuus ry:n kanssa. Seuraava neuvottelupäivä on perjantaina 20.12.

Alalla on voimassa 19.11. julistettu ylityö ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto.  Kielto on julistettu 20.11-20.12.2019 väliselle ajalle.

Suunnittelu- ja konsulttialalla ollaan tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Käytännössä työsuhde-ehdot pysyvät jälkivaikutuksella voimassa. Vanhan työehtosopimuksen määräyksiä noudatetaan periaatteessa kunnes uusi työehtosopimus on saatu sovituksi.

Neuvottelut ovat edelleen käynnissä ja tilanne elää. Viestimme ajantasaisesti neuvottelujen kulusta alan uutiskirjeellä. Mikäli työskentelet suunnittelu- ja konsulttialalla etkä ole saanut uutiskirjettä, kannattaa tarkistaa omat henkilötietosi ja tarkat työnantajatietosi kuntoon oman liittosi jäsenportaalissa tai ottaa yhteyttä liiton jäsenneuvontaan.

Apua ja neuvoja saatavilla

YTN:n päivityspuhelin ja sähköpostipäivystys vastaavat kysymyksiin lakkoon liittyen. Otathan yhteyttä puhelimitse
040 352 3671 (ma-su klo 8-18) tai sähköpostitse lakko@ytn.fi. Lisätietoa neuvotteluista löytyy YTN:n neuvottelusivulta.