Skip to content

Alalla myönteinen palkkakehitys

Julkaistu

Kategoriat

Suunnittelualan palkat ovat kehittyneet muutaman viime vuoden aikana teollisuudessa työskentelevien palkkoja paremmin.

EK:n tilastojen mukaan teollisuudessa peruspalkan ansiokehitys oli kahden vuoden aikana 2007-2009 yhteensä 6,1 prosenttia, kun suunnittelualalla se oli 10,8 prosenttia.

Alalla pysyneiden samojen henkilöiden palkkakehitys oli tätäkin ripeämpää: teollisuudessa peruspalkat nousivat keskimäärin 8,3 prosenttia ja suunnittelualalla 14,7 prosenttia.

Suunnittelualan vastaava asiamies Teemu Hankamäki esitteli alan taustaryhmälle viimeisimpiä palkkatietoja taustaryhmän kokouksessa maanantaina 24. toukokuuta.

– Pitkäaikaisena tavoitteenamme on ollut saada suunnittelualan palkkatasoihin liikettä ja selvästi suurempia korotuksia kuin teollisuudessa. Tilastot osoittavat, että tässä tavoitteessa on onnistuttu, Hankamäki toteaa.

YTN:n palkkatilastot kertovat samasta myönteisestä kehityksestä. YTN on systemaattisesti seurannut suunnittelualalla tehtävän työn ja teollisuudessa tehtävän vastaavan suunnittelutyön välistä palkkaeroa. Vuonna 2007 palkkaero oli suunnittelualan tappioksi 10 prosenttia, mutta on nyt kaventunut 5 prosenttiin. Kiinni kurottavaakin on siis vielä jäljellä.

Syksyllä neuvotellaan

Taustaryhmä linjasi kokouksessaan ensi syksyn neuvottelutavoitteita, sillä työehtosopimus päättyy 31.10.2010. Vapaa-aikana työasioissa matkustamisen korvaamisen parantaminen on edelleen ykköstavoite sen ohella, että palkkaeroa teollisuuteen pitää kaventaa tälläkin kierroksella.

Alalla työskentelevät saavat lähipäivinä luottamusmiehensä kautta kyselyn, jossa kartoitetaan työehtosopimustavoitteita, lomautustilannetta ja työasioissa matkustamista.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu