Skip to content

Blogi: Etätyötä housut nilkoissa

Kuva: Dillon Shook, Unsplash

 

Etätyö oli jo tulossa. Kaikki tuntuivat sen tietävän, silti meidät yllätettiin housut nilkoissa. Mennyt vuosi on vienyt meitä eteenpäin. Ensiaskeleita oli jo otettu haparoiden, mutta nyt oli pakko kiskoa housut ylös.

Nilkoissa olleet housut on jo saatu takaisin ylös, ja ehkä jo hieman kiinnikin. Mutta vyö vielä puuttuu. Vyö, joka sitoo etätyön osaksi tulevaa. Etätyön hyvät käytänteet ovat muodostuneet hiljalleen, ja etätyön on mahdollistanut luottamus ja yhteiset pelisäännöt. Aivan kuten sopimisessa yleensäkin.

Keskustelin joulunaikaan ystäväni kanssa, joka oli vaihtanut työpaikkaa koronakriisin keskellä. Kyse oli asiantuntijatyöstä, jossa kaikki työ tehdään sähköisesti. Takana oli useampi työhaastattelu. Yksi työnantaja jäi heti pois laskuista sen takia, että he eivät mahdollistaneet etätyötä. Eivät edes tässä ajassa.

Etätyön pelisäännöistä hyötyvät kaikki

Jos työpaikallasi ei ole vielä sovittu etätyön käytänteistä, joilla etätyötä tehdään myös kun ei ole pakko, nyt on juuri oikea aika sopimiselle. Jokainen työpaikka tarvitsee etätyön pelisäännöt. Moderni työ kun ei ole paikkaan sidottua. Työssäjaksaminen ja sen tukeminen on mahdollista myös etätyössä.

Toimivat ja yhdessä sovitut etätyökäytänteet ovat niin työnantajan, työntekijän kuin henkilöstöedustajan etu. Työnantaja päättää periaatteet, joilla työtä tehdään. Yhteisillä pelisäännöillä työnantaja voi luottaa sovittuun. Työntekijä saa joustavuutta ja ennen kaikkea lyhyemmät työmatkat. Ja henkilöstöedustaja saa mahdollisuudet toimia paremman etätyöpaikan ja työssäjaksamisen puolesta.

Toivon, että myös ystäväni kohtaama etätyötä vieroksuva työpaikka löytää oikeat ratkaisut, vaikka etätyö ei olisikaan mahdollista kaikille yrityksen työntekijöille. Housutkin pysyvät parhaiten ylhäällä vyön avulla.

Miten sopia etätyöstä?

  1. Valmistelkaa työpaikkanne yhteiset etätyön pelisäännöt. Sopikaa työnantajan kanssa tavasta valmistella pelisäännöt. Järjestäkää esimerkiksi etätapaaminen työntekijöille, jossa kirjaatte oleelliset huomiot ja seikat etätyön tekemisestä. Parhaat käytänteet ja riittävät velvoitteet, jotta pelisäännöt ovat kaikille yhteiset ja selkeät.
  2. Hyödyntäkää muistilistamme etätyön pelisäännöistä. Muistilista on Työaikalakioppaastamme.

 

Bloggauksen kirjoittaja:

Tuomas Meriniemi
järjestökoordinaattori, YTN

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu