Skip to content

Blogi: Jäävätkö kaupan asiantuntijat palkkakehityksessä jälkeen?

Inflaatio lähestyy jo kymmentä prosenttia ja palkalla saa ostettua aina vain vähemmän ja vähemmän. Tarve palkankorotuksille on kova. Parhaillaan käynnissä olevissa työehtosopimusneuvotteluissa tavoitellaan jäsenistön ostovoiman turvaamista neuvottelemalla tuleville vuosille riittävät palkankorotukset. Palkankorotukset (eli ns. yleiskorotus) maksetaan kaikille työehtosopimuksen piirissä työskenteleville työntekijöille.

Kaupan ylemmät toimihenkilöt, eli asiantuntijat ja esihenkilöt eivät tällaisen työehtosopimuksen piirissä ole, eli heille korotuksia ei automaattisesti välttämättä tule. Tästä syystä kaupan alan ylempien toimihenkilöiden palkkakehitys nojaa pääasiallisesti henkilökohtaisiin palkankorotuksiin. Erityisesti tänä ja ensi vuonna on syytä käydä palkkakeskustelut merkittävistä korotuksista oman esihenkilönsä kanssa. Ja samalla toivoa, että kollegat toimivat samoin.

Vuosien saatossa työehtosopimusten maltillisetkin yleiskorotukset vaikuttavat palkkakehitykseen merkittävästi. Niiden ulkopuolelle jäävät työntekijät jäävät ansiokehityksessä jälkeen. Palkankorotusten merkitys ja palkkaerojen kasvaminen vain entisestään kiihtyvät, kun inflaatio pudottaa reaalipalkkaa ja työehtosopimusten kautta tulevat korotusprosentit kasvavat.

Mikäli työnantaja ei niin halutessaan maksa minkäänlaista kaikille maksettavaa yleiskorotusta tai yrityskohtaista korotusta, tippuvat reaaliansiot käytännössä joka ikinen vuosi ja palkkakehitys jää jälkeen muista aloista. On hyvä muistaa, että myös työehtosopimusten piirissä työskenteleville maksetaan yleiskorotusten lisäksi myös henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvia palkankorotuksia.

Kuten työehtosopimuksissa, myös yrityskohtaisesti kaikille maksettavat palkankorotukset ovat neuvottelukysymys. Avainasemassa tässä on henkilöstön järjestäytyminen ja yhteinen tahtotila sekä henkilöstön edustus.

Asiantuntijat tekevät kaupan. Nyt on maksun aika.

 


Tutustu kaupan alan kampanjaamme!

 

Joonas Kopra, sopimusalavastaava
YTN kaupan ala
joonas.kopra@ytn.fi

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu