Skip to content

Kaupan liitto ennustaa alalle hidasta kasvua

Julkaistu

Kategoriat

Kaupan liiton mukaan alan yritysten määrä on romahtanut tänä vuonna, kun kulutuksen hiipuminen on syönyt alan kannattavuutta. Kovin paljon valoa ei ole luvassa lähitulevaisuudessakaan: Kaupan liiton ennusteen mukaan kauppa kääntyy laskuun tänä vuonna. Ensi vuodesta käännytään hitaaseen kasvuun.

Kaupan alalla yritysten määrä on pysynyt viime vuodet hyvin vakaana. Alkuvuonna kauppojen määrä kuitenkin romahti, sillä tammi-huhtikuussa kaupan alalta hävisi yrityksiä lähes 6 prosenttia*. Suurin kato on käynyt erikoiskaupassa.

Koko kauppa kääntyi viime vuonna miinukselle, mutta vähittäiskaupan volyymi kasvoi edelleen prosentin. Kauppa onkin pitänyt kasvua yllä Suomessa. Taantuva kansantalous ja työllisten määrän pieneneminen eivät kuitenkaan enää anna edellytyksiä kaupan kasvulle.

Kaupan liiton ennusteen mukaan koko kaupan liikevaihdon volyymi, eli hintavaihteluista puhdistettu liikevaihto, pienenee tänä vuonna noin neljä prosenttia. Vähittäiskaupassa volyymi supistuu prosentilla ja tukkukaupassa neljä prosenttia. Autokaupassa pudotus on suurin, vaikka autokaupan kehitys tasaantuukin loppuvuodesta.

Ensi vuonna koko kauppa kääntyy hitaaseen, alle parin prosentin kasvuun, mutta vähittäiskaupassa kasvu jää puoleen prosenttiin.

Synkät ajat näkyvät myös yksityisen sektorin suurimman työllistäjän työllisyydessä. Hidas myynnin kehitys ei nimittäin riitä pitämään kaupan työllisyyttä viime vuosien tasolla. Tänä vuonna koko toimialan työllisyys pienenee kaksi prosenttia. Ensi vuonna työllisyyden ennustetaan pysyttelevän vuosien 2009-2010 tasolla.

* Luku on korjattu 6 prosenttiin, mikä on Kaupan liiton oma arvio. Alkuperäinen tieto perustui Tilastokeskuksen toimittamaan suhdannetietoja koskevaan toimeksiantoon, jonka luvuissa ei ole virhettä. Vuoden  2013 yritysten lukumääriin ei kuitenkaan tässä vaiheessa sisälly kausiveroilmoituksen vuosittain tekevien yritysten määrää; tämä tieto täsmentyy vasta maaliskuussa 2014. Siksi vuoden 2013 ja 2012 luvut eivät ole vertailukelpoisia.

Lue tiedote kokonaisuudessaan Kaupan liiton sivuilta:
http://www.kauppa.fi/ajankohtaista/tiedotteet/kaupalla_edessae_hitaan_kasvun_aika_talous_ei_kasva_palveluita_kurittamalla_23543

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu