Skip to content

Kemian ala neuvottelee joulun jälkeen

YTN:n ja Kemianteollisuuden väliset neuvottelut ovat monessa kohtaa sujuneet varsin hyvin. Kaksi asia kuitenkin hiertää raskaasti: aika ja raha.

Rahasta eli palkankorotuksista työnantaja ei ole antanut vielä ensimmäistäkään tarjousta. Ilmeistä on, että linja on samanlainen kuin julkisuudessa olleissa sovitteluesityksissä eli että ne laskevat reaalipalkkoja usealla sadalla eurolla vuodessa. Tämä on noususuhdanteen päätteeksi kestämätön lähtökohta.

YTN:n tavoite on, että palkankorotusten pitää vähintään turvata ostovoima eli kattaa inflaatio ja veromuutokset. Jos näin ei käy, laskevat palkat käytännössä. Lisäksi pitää ottaa huomioon se, että Suomessa asiantuntijoiden palkat ovat matalat verrattuna kansainvälisesti.

Ajassa on kyse työajanpidennyksestä. Sen Kemianteollisuus haluaa siirtää niin kutsutusti rakenteisiin eli antaa yrityksille mahdollisuuden pakottaa ylemmät toimihenkilöt kolmena arkipyhänä tai kolmena lauantaina palkatta töihin. Asiantuntijatyöhön tällainen direktio sopii huonosti – lisäksi YTN katsoo, että kaikesta työstä pitää maksaa palkkaa.

Neuvotteluissa hiertää siis se, että tarjolla tuntuu olevan palkanalennuksia ja sen päälle ilmaistöitä lauantaisin tai arkipyhinä. YTN uskoo, että olisi kohtuullista antaa ihmisille kelpo palkankorotus ja lopettaa työajanpidennys.

Kemian alan ylempien toimihenkilöiden vanha työehtosopimus päättyi 30.11. Seuraava neuvottelutapaaminen on 30.12. Kemian tilannetta voi seurata YTN Kemia -Facebook-ryhmässä.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu