Skip to content

Kemijoki Oy valtion omistusohjauksen uusin uhri

Julkaistu

Kategoriat
Avainsanat

Valtion omistusohjauksen piirissä olevissa yhtiöissä tehdään ministeri Heidi Hautalan siunauksella työllisyyttä heikentävää politiikkaa, joista viimeiset ikävät esimerkit osuvat energiasektorille. Hiljattain tuli Fortumin päätös Inkoon voimalaitoksen lakkautuksesta ja henkilöstön irtisanomisista.

Eilen kerrottiin Kemijoki Oy:n aloittavan yt-neuvottelut, joissa on uhkana mittavat irtisanomiset.

– Kemijoki Oy on valtion omistusohjauksen tai lähinnä sen puuttumisen uusin uhri, sanoo Ylempien Toimihenkilöt YTN:n energia-alan vastuuasiamies Jouko Malinen.

– Valtion omistusohjaus lyö kipeästi korville hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen ponnisteluita työllisyyden eteen ja yhteiskuntavastuusta ei ole tietoakaan, Malinen jatkaa.

Suomeen syntyi juuri työmarkkinajärjestöjen sopimana keskitetty työmarkkinaratkaisu, jonka nimettiin työllisyys- ja kasvusopimukseksi. Sitä edelsi maan hallituksen budjettiriihen linjaukset, joilla on myös tarkoitus voimakkaasti edistää työllisyyttä.

Kemijoki Oy on määrätietoisesti vienyt läpi olemassa olevan vesivoimalaitosverkon tehostamisinvestointiohjelmaa, joka uhkaa jäädä kesken. Kemijoki Oy:stä ollaan tekemässä pelkkää tilaajaorganisaatioita ja henkilöstöä ollaan osin irtisanomassa ja osin ulkoistamassa muihin yrityksiin. Jos aloitettu selvitystyö johtaa uuteen toimintamalliin, niin Suomi saattaa menettää huomattavasti uusiutuvaa, ympäristöystävällistä säätövoimaa ja jatkossa olemme entistä enemmän riippuvaisia tuontisähköstä.

– Henkilöstö on ottanut tyrmistyneenä yhtiön hallituksen päätöksen vastaan ja spontaani ulosmarssi kuvaa selkeästi henkilöstön tuntoja, Malinen toteaa.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu