Skip to content

Metallin ja Pron lakko koskee toimihenkilö- ja työntekijätehtävissä työskenteleviä

Julkaistu

Kategoriat

Teknologiateollisuudessa toimihenkilöinä tai työntekijöinä työskentelevät YTN-liittojen jäsenet menivät lakkoon perjantaina 21.10. aamukuudelta, kun Metalliliiton ja Pron lakko alkoi.

Näihin YTN-liittojen lakossa oleviin jäseniin sovelletaan joko Metalliliiton ja Pron työehtosopimusta.

Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen
piiriin kuuluvat ylemmät toimihenkilöt liittyvät lakkoon vasta 1.11., ellei
sopua sitä ennen synny.

Metalliliiton liittovaltuusto hylkäsi valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen torstaina illalla äänestyksen jälkeen. Hylkäämistä kannatti 34 valtuutettua ja esityksen puolesta äänesti 18 valtuutettua. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Pian Metalliliiton päätöksen jälkeen myös Pron hallitus hylkäsi sovintoesityksen.

Kaivokset rajattiin pois

Pron puheenjohtaja Antti Rinne perustelee hylkäystä Pron verkkosivuilla sillä, että “sovintoesitys ei taannut kaikille työehtosopimuksen piirissä oleville samanlaista vähimmäisansion kehitystä, kun liian iso osa kokonaispotista jää yksin työnantajan päätettäväksi”.

Lakko koskee 40 alan suurta yritystä ja se kestää kaksi viikkoa (ks. lista tämän tiedotteen lopussa). Lakko päättyy 7.11. aamukuudelta.

Aiemmin lakkolistalle ilmoitetut kaivosyhtiöt Agnico-Eagle Finland, Pyhäsalmi Mine, Talvivaaran Kaivososakeyhtiö, Talvivaara Sotkamo ja Sandvik Mining and Construction Finland on rajattu lakon ulkopuolelle.

YTN maksaa Metallin ja Pron lakkoon osallistuville omien jäsenliittojensa jäsenille lakkoavustusta 50 euroa työpäivältä. Verojen jälkeen avustus on 41,50 euroa.

Lakkoavustuksen anomista varten YTN:n teknologiateollisuuden verkkosivuille avataan tämän päivän aikana sähköinen lomake osoitteessa www.ytn.fi/teknologiateollisuus .

YTN ei vielä neuvottelupöydässä

Myös YTN joutui antamaan lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen maanantaina 17.10., sillä maanantaiaamun neuvottelussa ei päästy sopuun raamiratkaisun niveltämisestä ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukseen.

Maanantain jälkeen YTN ei ole neuvotellut teknologiateollisuuden työehtosopimuksesta. YTN ei ole saanut vielä kutsua valtakunnansovittelijan toimistoon sovittelemaan teknologiateollisuuden työriitaa.

YTN:n mahdollinen oma lakko teknologiateollisuuden suurissa yrityksissä alkaa 1.11. aamukuudelta ja päättyy 7.11. aamukuudelta.

Ylityökielto ja vapaa-aikana työasioissa matkustamisen kielto jatkuu edelleen kaikissa teknologiateollisuuden yrityksissä.

Metalliliiton ja Pron lakko alkoi perjantaina 21.10. aamukuudelta näissä yrityksissä:

ABB, Boliden Harjavalta ja Boliden Kokkola.

Kone, Kone Hissit, Kone Industrial, Konecranes, Konecranes Finland ja Konecranes Service.

Metso, Metso Automation, Metso Endress ja Hauser, Metso Foundries Jyväskylä, Metso Minerals, Metso Paper, Metso Power ja Metso Shared Services.

Oras, Outotec, Outotec Ceramics, Outotec Filters, Outotec Finland ja Outotec Turula.

Patria, Patria Finance, Patria Aerostructures, Patria Aviation, Patria Land Services, ja Patria Land Systems.

Rautaruukki, Ruukki Construction, Ruukki Engineering, Ruukki Metals ja Ruukki Stainless Steel & Aluminium.

Sako, 
Sandvik Mining and
Construction Oy,

Valmet Automotive, Wärtsilä ja Wärtsilä Finland.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu