Skip to content

Metallin ja Pron lakko päättyy, YTN:n lakonuhka jatkuu

Julkaistu

Kategoriat

Metalliliitto ja Pro hyväksyivät tänään illalla valtakunnansovittelijan esityksen uusiksi työehtosopimuksiksi. Myös työnantajia edustava Teknologiateollisuus ry hyväksyi esityksen.

Näin ollen perjantaina 21.10. alkanut Metalliliiton ja Pron lakko noin 40 teknologiateollisuuden suuressa yrityksessä päättyy.

Pron verkkosivujen mukaan sopimus on kaksivuotinen. Sopimuskausi alkaa takautuvasti 1. lokakuuta ja päättyy 2013 lokakuun lopussa. Puitteiltaan sopimus on keskusjärjestöjen sopiman raamin mukainen, joten se vahvistaa raamisopimuksen toteutumista.

Paikallisille täysi perälauta

Sopimus edellyttää, että luottamusmies ja työnantaja aloittavat työpaikoilla neuvottelut palkankorotusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutuksesta.

Jos ratkaisua ei synny 15. joulukuuta mennessä, maksetaan henkilöstölle taannehtivasti lokakuusta alkaen 2,4 prosentin korotus. Se koostuu 1,6 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,8 prosentin paikallisesta erästä.

Jos näinkään ei sovita, jaetaan erä kaikille yleiskorotuksena. Täysi perälauta siis.

Ensi vuonna paikallisen sopimisen takaraja on lokakuun loppu. Sen jälkeen yleiskorotus nostaa palkkoja marraskuusta alkaen 1,9 prosenttia. Korotus muodostuu 1,3 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,6 prosentin paikallisesta erästä.

Tammikuussa 2012 pankkitilille kolahtaa myös ylimääräinen 150 euron kertapotti, jos työsuhde on jatkunut tauotta vuoden 2011 lokakuusta. Osa-aikaisille työntekijöille kertaerä lasketaan erikseen. Tammirahan edellytyksenä on kuitenkin keskusjärjestöjen raamisopimuksen riittävä laajuus.

YTN:n vääntö vielä edessä

YTN:n ja Teknologiateollisuus ry:n välistä työriitaa ei ole vielä soviteltu valtakunnansovittelijan toimistossa. Kutsua Bulevardille odotetaan nyt kun Metallin ja Pron lakko on saatu pois päiväjärjestyksestä.

YTN:n lakko uhkaa teknologiateollisuuden suuria yrityksiä tiistaina 1.11. Viikon päästä siitä eli 7.11. lakko laajene 40 uuteen yritykseen, ellei sopua sitä ennen synny.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu