Skip to content

Mielenosoitus 18.9. – YTN mukana

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on päättänyt osallistua keskusjärjestöjen organisoimaan mielenosoitukseen perjantaina 18.9. Akava, SAK ja STTK järjestävät mielenosoituksen klo 11:00 Helsingin Rautatientorilla.

Metsäteollisuudessa poliittinen mielenilmaus toteutetaan työnseisauksena perjantaina 18.9. YTN suosittaa metsäteollisuuden ylempiä osallistumaan siihen. 

Metsäteollisuuden ylemmät toimihenkilöt ovat sopimuksettomassa tilassa, joten työrauhavelvoite ei ole voimassa. Mielenosoitus ei tosin riko työrauhavelvollisuutta, koska sen kohteena on hallitus ja hallituksen toimenpiteet.

Miksi mielenosoitus?

Mielenosoituksella puolustetaan työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksista ja vastustetaan hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja. Hallitus ilmoitti viikko sitten muun muassa vuosilomaoikeuden rajoittamisesta, sairausloman palkattomasta karenssipäivästä, arkipyhien palkattomuudesta sekä ylityö- ja sunnuntaikorvauksien leikkaamisesta pakottamalla.

Palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat korostavat, että työntekijöiden on mahdoton hyväksyä hallituksen pakkotoimia. Hallitus ei kunnioita työntekijöiden ja työnantajien välistä oikeutta sopia työn hinnasta ja muista työehdoista. Se uhkaa myös rikkoa kansainvälisesti tunnustettua periaatetta, jonka mukaan laki suojelee lähtökohtaisesti heikompaa osapuolta.

Elokuussa palkansaajakeskusjärjestöt esittivät hallitukselle kymmenen kohdan listan siitä, miten tuottavuutta ja kilpailukykyä saadaan parannettua ja talouden suunta käännettyä. Tästä eivät hallitus ja työantajat halunneet neuvotella, vaan vaativat suostumista vain ja ainoastaan 5 % leikkauksiin.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu