Skip to content

Nokian tietohallinnon ulkoistamisessa erikoisia piirteitä

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari ihmettelee tapaa, jolla intialainen TATA Consultancy Services on hoitanut Nokialta yritykseen siirtyvien tietohallinnon työntekijöiden työsuhteen ehtoja.

Uusi yritys muun muassa olettaa, että työntekijät tuovat taloon itse omat työvälineensä; TATA ei anna edes matkapuhelimia, vaan ainoastaan sim-kortin 50 euron puhelurajoituksella. Käytännön nimi on “bring your own device”.

– TATAn toiminta vaikuttaa amatöörimäiseltä. Vaikka se on iso yritys, vaikuttaa siltä, että Nokia on ulkoistanut henkilökuntaansa ulkomaiselle pikkufirmalle, joka ei tiedä mistään mitään, Porokari hämmästelee.

Porokarin mukaan TATA on lähtenyt prosessiin ilman paikallista tuntemusta ja suomalaisia HR-osaajia. Neuvotteluissa on käynyt selväksi, että intialaisella yrityksellä on hyvin vaillinaiset tiedot suomalaisista työelämän tavoista, jopa lainsäädännöstä.

Hän painottaa, että suomalaisen lainsäädännön mukaan työsuhteen ehdot eivät saa heikentyä liikkeenluovutuksessa. Uusia työsopimuksia ei tarvitse tehdä, vaan pääsääntöisesti mennään aikaisemmilla sopimuksilla.

– Tämä ei tunnu olevan TATAlle selvää. Heillä on tarve sanella mikä ehto jää voimaan ja mikä ei, Porokari sanoo.

Nokia ulkoisti tammikuussa yli 700 tietohallinnon työntekijää Nokian kahdelle strategiselle kumppanille, TATAlle ja HCL Technologiesille. Porokari toivoo, että ulkoistaminen sujuu hyvin ja intialaiset suuryritykset osoittautuvat entisille nokialaisille kelpo työnantajaksi.

– Valitettavasti alku ei ole kovin lupaava. Pelko on, että edessä on uusia yt-neuvotteluja ja irtisanomisia, kun yritys ei ole valmis edes investoimaan työntekijöiden aivan välttämättömiin työvälineisiin, Porokari sanoo.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu