Skip to content

Osaamisen kehittämisestä pitää huolehtia Pöyrylläkin

Julkaistu

Kategoriat

Suunnittelu- ja konsulttiyritys Pöyryn ilmoittamat yt-neuvottelut herättävät syvää huolta koko Suomen insinöörikunnassa.

Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ja Uusi Insinööriliitto UIL pitävät Pöyryn henkilöstöstrategiaa lyhytnäköisenä.

Pöyry tuotti lamaa edeltäneinä vuosina erittäin hyvin, mutta osaamisen uudistamiseen ja kehittämiseen ei kiinnitetty huomiota. Suhdanteiden heikennyttyä väkeä vähennettiin lähes välittömästi sen sijaan, että vahvan taseen varassa henkilöstöä olisi koulutettu niihin tehtäviin ja niille aloille, joilla kysyntää arvioitiin olevan.

Insinöörijärjestöt huomauttavat, että voidakseen menestyä yrityksen pitää myös pystyä luomaan uutta, ei vain sopeutua nykyiseen kysyntään. Siksikin on huolehdittava henkilöstön osaamisen kehittämisestä osana työelämää ja suhdanteista riippumatta.

– Osaamisen kehittämisestä onkin saatava sitovat kirjaukset kaikkiin työehtosopimuksiin, järjestöt vaativat.

Pöyryn suunnitelmat siirtää toimintojaan halvemman työvoiman maihin on taas surullinen esimerkki siitä, miten maineikas suomalainen teknologiaosaaminen ei kelpaa enää suomalaisille yrityksille.

Suomalaisille osaajille on jäämässä vain muualla epätasaisesti ja osin huonosti tehdyn työn korjaajan rooli. Siitä on insinöörijärjestöjen jäsenillä jo runsaasti kokemusta.

Vaikka suomalainen insinöörityö on kalliimpaa kuin insinöörityö kehitysmaissa, sen laatuun ja korkeaan tasoon on aina voinut luottaa. Siinä on suomalaiselle teollisuudelle se oivallusten lähde ja kilpailuvaltti, josta kannattaa pitää kiinni.

Teknologiaosaamisemme on kuitenkin suuressa vaarassa romuttua, koska tekniikan yliopisto- ja ammattikorkeakouluopetuksen rahoituksen taso opiskelijaa kohti on jäänyt merkittävästi jälkeen johtavien kilpailijamaiden tasosta.

– Suomen tulevassa hallitusohjelmassa on korjattava tämä jo parikymmentä jatkunut alamäki. Meillä ei ole varaa luopua teknologiaosaamisestamme.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu