Skip to content

Outokummun yt-neuvottelut eivät tulleet yllätyksenä

Julkaistu

Kategoriat

Outokummun Tornion terästehtaan ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Hannele Aikiolle tämän päivän uutiset yrityksen kustannussäästöistä ja yt-neuvottelujen alkamisesta eivät tulleet yllätyksenä neljän tappiollisen vuoden jälkeen.

Teräsyhtiö Outokumpu aikoo vähentää maailmanlaajuisesti 1 300 työpaikkaa. Suomesta lähdön saisi 300 ja Ruotsista 600.

Leikkauksia ja uudelleenjärjestelyjä on tulossa kaikkiin yhtiön yksiköihin ja toimintoihin.

– Oli odotettavissa, että jotain tapahtuu ja että ratkaisut ovat kovia. Mutta toki 1 300 työpaikan vähennys on yllättävän suuri, Aikio sanoo.

Tornioon kaavaillaan uudistuksia, jotka eivät välttämättä ole huonoja.

– Meille on tulossa on uudelleen organisointia ja organisaation madaltamista, joka on kyllä henkilöstön mieleen. Lisäksi on puhuttu toiminnan suoraviivaistamisesta ja johtamistavan yksinkertaistamisesta, jotka nekään eivät ole pahaksi, Aikio tuumaa.

Kovia irtisanomisia tulossa vähän

Aikion mukaan Tornioon on tulossa henkilöstövähennyksiä enintään 200. Aikataulu vähennyksille on vuoden 2012 loppuun.

– Kovien irtisanomisten määrä jäänee kuitenkin vähäiseksi, sillä meillä on ferrokromin tuotannon laajennuksen myötä vielä jonkun verran avoimia työpaikkoja ja lisäksi noin viisi ihmistä jää eläkkeelle kuukausittain. Määräaikaisten työntekijöiden sopimukset eivät mahdollisesti jatku.

Aikio toivoo, että työnantajalla olisi nyt malttia. Hätiköityjä päätöksiä ei pitäisi tehdä mihinkään suuntaan.

– Torniossa on ollut yleensä luottamukselliset ja avoimet välit ja niin toivon jatkuvan edelleen. Viime aikoina henkilöstö on osallistunut voimakkaasti yhtiön kehittämishankkeisiin. Sitä meiltä toivotaan nytkin, kun mietitään, mitä voidaan tehdä toiminnan tehostamiseksi.

Kustannussäästöjä tavoitellaan muun muassa tuotannon työvuoroja vähentämällä, organisaation uudelleenjärjestelyillä ja joidenkin tukitoimintojen ulkoistamisella sekä yleisen tehokkuuden parantamisella. (MH)

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu