Skip to content

Paikalliset neuvottelut sujuivat vain osittain

Julkaistu

Kategoriat

Suunnittelualan viime syksyn palkkaratkaisun paikalliset neuvottelut eivät sujuneet aivan toivotulla tavalla, selviää alan luottamusmiehille lähetetystä kyselystä. Työpaikoista peräti kolmasosassa ei keskusteltu lainkaan yrityksen tai työpaikan talous-, tilaus- tai työllisyystilanteesta, vaikka ratkaisun mukaan niin piti tehdä.

– Työnantaja on väenväkisin ajanut paikallista neuvottelemista palkkaratkaisuihin. Silti monella työpaikalla työnantajan edustajalla ei ollut valmiutta keskustella taloustilanteesta luottamusmiesten kanssa, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n suunnittelualan vastaava asiamies Teemu Hankamäki toteaa.

– Aidon keskustelun ja neuvottelun tulppana tuntuu olevan nimenomaan työnantaja. Ei voi kaanvälttyä ajatukselta, että työehtosopimuksessa sovittuja paikallisia työpaikkakohtaisia eriä kaipaavat työnantajaliitot, eivät niinkään heidän jäsenyrityksensä.

Perusteellisesti yrityksen taloustilannetta käytiin läpi vain neljäsosassa yrityksistä. Kyselyn tuloksista selviää, että paikallistason työnantajilla ei ollut läheskään aina valtuuksia neuvotella palkkaratkaisusta, sillä linjaukset tehtiin yrityksen pääkonttorissa. Työnantaja saattoi myös ilmoittaa heti kättelyssä, että meillä mennään perälaudan mukaan.

– Uskon tilanteen olevan työpaikkatasolla kiusallinen työnantaja-asemassa oleville esimiehille. Tarvetta keskusteluun työpaikan tilanteesta ja palkoistakin olisi, mutta lupaa ei yrityksen johdosta tai henkilöstöhallinnosta tule.

Melkoista närää herättivät myös ne ratkaisut, joissa työnantaja korotti vain yhden toimipaikan työntekijöiden palkkoja kaikkien toimipisteiden paikallisen erän palkkasummalla.

– Sellainen menettely täytyy jatkossa estää tarkemmilla kirjauksilla. Ei palkkasummaa voi siirtää yhdestä työpaikasta toiseen.

Jotain hyvääkin

Hankamäki ei kuitenkaan pidä palkkaratkaisun lopputulosta kehnona.

– Suurimmassa osassa yrityksistä palkoista joka tapauksessa neuvoteltiin ja sovittiin paikallisesti. Sopimalla tehdyt palkkaratkaisut koskevat alan ylemmistä toimihenkilöistä arviolta kahta kolmasosaa eli perälautaratkaisuun joutui tyytymään noin kolmasosa.

Neljäsosassa yrityksistä päädyttiin jakamaan 1,5 prosenttia yleiskorotuksena kaikille eikä yhtään 1,5 prosenttia pienempää ratkaisua tietääksemme tehty. Se on kohtuullinen tulos näissä vielä epävarmoissa taloudellisissa oloissa.

YTN teki suunnittelualan kyselyn joulukuussa. Siihen vastasi 71 luottamusmiestä. He edustavat lähes 3 900 alan ylempää toimihenkilöä.

Suunnittelualan palkkaratkaisu oli viime syksyn yleisen linjan mukainen eli kustannusvaikutukseltaan 1,5 prosenttia. Korotusten kustannusvaikutuksesta, ajankohdasta ja toteutustavasta neuvoteltiin yritys- tai työpaikkakohtaisesti 15.11.2010 mennessä.

Jos palkankorotuksista ei päästy sopuun, työpaikoilla maksettiin niin sanotun perälaudan mukaisesti yhden prosentin yleiskorotus ja työnantaja jakoi puoli prosenttia haluamallaan tavalla.

Suunnittelualan työehtosopimus on voimassa 1.11.2010-30.9.2012.
Tämän vuoden palkankorotuksista neuvotellaan keväällä. Sopimuksen voi sanoa irti päättymään jo 30.9.2011, jos palkankorotuksista ei päästä sopuun 30.5. mennessä.

Lisätietoa: Teemu Hankamäki, 040 709 6681

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu