Skip to content

Paperiteollisuudessa perälaudallinen palkankorotuserä sovussa jakoon

Julkaistu

Kategoriat

Paikallisesti jaettavan perälaudallisen erän jako onnistui paperiteollisuudessa vaikeuksitta.
Liittojen väliseen työryhmään ei tarvinnut turvautua, vaan ratkaisut löydettiin paikallisesti sopien.

Keväällä solmittu YTN:n ja Metsäteollisuus ry:n välinen palkkapöytäkirja korotti paperiteollisuuden ylempien palkkoja 1.4.2011 alkaen 1,5 prosentin yleiskorotuksella.

Sen lisäksi sovittiin 1 prosentin korotuksesta, joka oli mahdollista jakaa yleiskorotuksena kaikille tasan tai sopia erän muusta jakotavasta ylempien henkilöstöedustajien kanssa. Jaosta piti päästä sopuun 30.6.2011 mennessä, muuten erä olisi jaettu yleiskorotuksena. Kyseessä oli siis perälaudallinen paikallisesti sovittava erä.

Mikäli erän jaossa olisi ollut epäselvyyksiä, liitot olivat sopimuksella varautuneet tukemaan neuvotteluja paikallisen erän jakotavasta erillisellä työryhmällä. Aikaisemmin vastaavia eriä ei YTN:n sopimuksissa ole ollut. Uutta oli velvoite neuvotella ja sopia ylempien edustajien kanssa erän käytöstä, varsinkin mikäli se olisi haluttu jakaa muuten kuin yleiskorotuksena.

Jakotapa vaihteli

Paikallisen erän käyttö vaihteli yrityksittäin ja suurempien konsernien sisällä jopa paikkakunnittain. Noin puolet jakoi erän yleiskorotuksena kaikille tasan. Toinen puoli sopi ylempien edustajien kanssa jostain muusta jakotavasta.

Osassa tapauksissa prosentti jaettiin puoliksi: 0,5 prosenttia yleiskorotuksena ja 0,5 prosenttia kohdentaen. Löytyi jopa tapaus, jossa kaikille oli sovittu jaettavaksi sama euromäärä.

Varmista korotuksen maksu

Pron keväinen lakkoilu viivästytti palkankorotusten ehtimistä huhtikuun tileihin. Kannattaa siis vielä varmistaa, että jokainen alan ylempi toimihenkilö on saanut sovitun mukaisen palkankorotuksen.

Sopimus on voimassa vajaan vuoden 30.3.2012 saakka. Silloin neuvotellaan uusista palkankorotuksista sekä palataan neuvotteluihin ylempien keskeisten työsuhteiden ehtojen saattamisesta vastaamaan muiden henkilöstöryhmien tasoa.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu