Skip to content

Pöyryllä pelätään suuria irtisanomisia

Julkaistu

Kategoriat

Kaikkia suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Pöyryn Suomen toimintoja koskevat yt-neuvottelut alkavat torstaina 28. lokakuuta. Pöyryllä pelätään, että tulossa on paljon irtisanomisia, vaikka entisistäkään ei ole vielä toivuttu.

Samana päivänä kun yt-neuvottelut alkavat, Pöyryn luottamusmiehet kokoontuvat pohtimaan edessä olevaa neuvottelurupeamaa ja Pöyryn tilannetta YTN-taloon Helsingin Pasilaan. Tilaisuus on YTN:n ja TU:n luottamusmiesten yhteinen.

– Me olemme täällä aika hämmentyneitä, ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Piri Harju kuvaa pöyryläisten tuntoja.

Viime vuonna Pöyryltä irtisanottiin maaliskuussa 130 ja kesäkuussa 100, pääasiassa metsäteollisuudesta. Sen jälkeen väkeä on ollut myös lomautettuina erinäisiä määriä jatkuvasti.

Toimintoja halutaan siirtää Suomesta muualle

Syy Pöyryn uusiin yt-neuvotteluihin on tällä kertaa laaja tehostamisohjelma, joka aiotaan viedä läpi vuosina 2010-2012.

Pöyryn mukaan useat yhtiön teollisuusasiakkaista ovat sulkeneet kapasiteettiaan Suomessa ja ovat siirtämässä toimintojaan kehittyville markkinoille. Myös investointiaktiviteetti teollisuudessa on laskenut.

Siksi yritys suunnittelee siirtävänsä liiketoimintansa painopistettä Suomesta muualle, “kustannustehokkaimmille alueille”, erityisesti Keski- ja Itä-Eurooppaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Venäjälle. Suomessa pyritään suorituskyvyn ja kustannustehokkuuden lisäämiseen sekä alueellisen verkoston rationalisointiin.

Pöyryn pörssitiedotteessa todetaan enteellisesti, että rationalisoinnin tarve on ilmeisin Suomessa ja että täällä voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä.

Liitosta turvaa ja apua

YTN-suunnittelualan kenttäkierrostilaisuudessa Pöyryn Vantaan toimipisteessä tiistaina 19. lokakuuta esiteltiin uutta ylempiä toimihenkilöitä koskevaa työehtosopimusta, mutta käsiteltiin myös Pöyryn tulevia yt-neuvotteluja. Paikalla oli viitisenkymmentä suunnittelijaa, kuvassa etualalla istuvat luottamusmiehet Piri Harju ja Tapio Laakso.

YTN:n suunnittelualan vastaava asiamies Teemu Hankamäki toivoo, että vuosia hyvää tulosta tehnyt Pöyry kantaisi vastuuta työntekijöistään, jotta yt-neuvotteluista selvittäisiin henkilöstön kannalta mahdollisimman pienin vaurioin. Hän muistutti, että muutamat suuret suomalaiset yritykset ovat organisaatiomuutoksen yhteydessä tarjonneet esimerkiksi eropaketteja vapaaehtoisille lähtijöille.

Jokaisen pöyryläisen kannattaa viimeistään nyt liittyä ammattiliittoon. Työttömyysturvan lisäksi ammattiliitosta saa sekä juridista että työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyvää apua – vaikkapa CV:n päivitykseen.

Tarvittaessa YTN järjestää pöyryläisille yt-neuvottelujen jälkeen erillisen tilaisuuden, jossa esitellään niin työttömyysturvaa kuin liittojen urapalvelujakin. Ensi hätään kannattaa käydä perehtymässä Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön sivustoon www.tyj.fi.

Muun muassa Tekniikan Akateemisten Liitto TEKin, Uusi Insinööriliitto UIL:in ja Ekonomiliiton kautta järjestäytyneiden oma työttömyyskassa on IAET-kassa, www.iaet.fi.

Pöyry on Suomessa suunnittelualan suurin työnantaja. Sillä on 33 toimipaikkaa ja sen palveluksessa on 2 500 työntekijää. Heistä suurin osa on ylempiä toimihenkilöitä, insinöörejä ja diplomi-insinöörejä. (MH)

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu