Skip to content

PT ennustaa 3,9 prosentin kasvua

Julkaistu

Kategoriat

Palkansaajien tutkimuslaitos PT ennustaa, että Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 3,8 prosenttia.

Vastaava ennusteluku oli vuosi sitten 3,5 ja viime syksynä 3,7. Ensi vuonna talouskasvu asettuu 3,1 prosenttiin.

Työttömyysaste alenee tänä vuonna keskimäärin 7,8 prosenttiin ja ensi vuonna 7,1 prosenttiin. Työpaikkoja tulee tänä vuonna lisää 44 000 ja ensi vuonna 37 000.

Yksityiset investoinnit kasvavat tänä vuonna 8,5 prosenttia ja ensi vuonna 4,3 prosenttia. Yksityisen kulutuksen vastaavat kasvuluvut ovat 2,5 ja 2,1 prosenttia. Palkansaajien reaaliansioiden ennustetaan laskevan hieman tänä vuonna, ja kotitalouksien ostovoima kasvaa edellisvuosia vaisummin.

Julkisen talouden rahoitusasema paranee merkittävästi. Jo tänä vuonna koko julkinen talous on lähes tasapainossa, ja ensi vuonna sille muodostuu ylijäämä, joka on noin prosentin bruttokansantuotteesta.
Valtion rahoitusalijäämä on ensi vuonna noin 4,6 miljardia euroa, vain puolet viimevuotisesta.

Korot nousussa

Inflaatiopaineiden kasvaessa Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkoaan maltillisesti. Sen vuoksi PT ennustaa kolmen kuukauden euriborin nousevan nykyisestä vajaan prosenttiyksikön tämän vuoden 2011 loppuun mennessä.

Vastaavansuuruinen nousu olisi odotettavissa myös ensi vuoden aikana.
Euroalueen inflaation ennustetaan kohoavan tänä ja ensi vuonna 2,2 prosenttiin. Suomessa näiden kahden vuoden inflaatioprosentit ovat 3,0 ja 2,8.

Tutustu Palkansaajien tutkimuslaitoksen koko ennusteeseen tästä

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu