Skip to content

PT ennustaa reaaliansioiden nousua ensi vuodelle

Julkaistu

Kategoriat

Palkansaajien tutkimuslaitos PT arvioi ansioiden nousevan ensi vuonna hieman yli kolme prosenttia. Reaaliansioiden nousuksi povataan puolta prosenttia.

Tänä vuonna palkansaajien reaaliansiot laskevat puoli prosenttia, sillä kiihtynyt inflaatio on syönyt ostovoimaa.

Kotitalouksien yhteenlaskettu reaalinen ostovoima kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia. Ensi vuonna ylletään 1,2 prosenttiin.

Työpaikat lisääntyvät tänä vuonna 22 000:lla, ensi vuonna 12 000:lla.
Työttömien määrä laskee tänä vuonna, mutta lasku pysähtynee ensi vuonna.

Veroaste nousee tänä vuonna yli prosenttiyksikön, ensi vuonna se pysyy ennallaan.

Talouskasvu hiipuu

PT alensi viimekeväistä ennustettaan Suomen talouskasvusta tälle vuodelle 0,2 prosenttiyksikköä ja ensi vuodelle yhden prosenttiyksikön. Uudet ennusteet ovat 3,6 ja 2,1 prosenttia.

Inflaatio hidastuu ensi joulukuun 3,3 prosentista seuraavan vuoden kuluessa 2,6 prosenttiin, sillä raaka-aineiden ja öljyn hintojen ennakoidaan laskevan.

Korkotasoon ei ole tulossa merkittäviä muutoksia.

Julkisen talouden rahoitusasema paranee tänä vuonna merkittävästi ja muodostuu ensi vuonna lievästi ylijäämäiseksi. Kuntatalous pääsee tasapainoon, ja valtiontalouden alijäämä supistuu kahdessa vuodessa noin neljällä miljardilla eurolla.

Vaikka nyt pelätään uutta rahoituskriisiä, PT ei usko globaalien rahoitusmarkkinoiden romahtavan kuten kolme vuotta sitten. Kehittyvien maiden kuten Kiinan ja Intian kasvu ja tilanteen rauhoittuminen pääomamarkkinoilla luovat edellytykset elpymiselle ensi vuoden jälkipuoliskolla.

Palkansaajien tutkimuslaitos on vuonna 1971 perustettu itsenäinen ja voittoa tavoittelematon kansantalouden asiantuntijayksikkö. Sen taustalla ovat SAK, Akava ja STTK jäsenliittoineen. (MH)

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu