Skip to content

Rauman telakan sulkeminen kova isku telakkateollisuudelle

Julkaistu

Kategoriat
Avainsanat

YTN:n puheenjohtajan Pertti Porokarin mukaan STX Finlandin Rauman telakan sulkeminen osoittaa, kuinka vaikea kilpailutilanne alalla on.

– Valtioiden kokonaan tai osittain omistamat telakat ovat tyystin erilaisessa asemassa kuin suomalaistelakat, jotka ulkomaalaisten omistamina yrittävät sinnitellä vähenevien tilausten puristuksessa. Töiden loppuminen Raumalla on kova isku paitsi yhtiön työntekijöille ja alueen alihankkijoille myös koko suomalaiselle laivanrakennukselle, hän sanoo.

Porokarin mielestä ensimmäinen tehtävä on huolehtia irtisanottavasta henkilöstöstä. Hän ei usko, että Rauman talousalueelta löytyy korvaavia työpaikkoja ilman poikkeuksellisia toimenpiteitä.

– Työntekijöiden tulevaisuudesta huolehtiminen edellyttää selkeitä tuki- ja työllistämistoimia sekä yhtiöltä että valtiolta, hän sanoo.

STX Finland aikoo vähentää yhtiön Rauman ja Turun telakoilta henkilöstöä yhteensä 700 henkilötyövuoden verran vuoden 2014 kesään mennessä. Tarkempi aikataulu ja vähennysten kohdentuminen eri henkilöstöryhmiin selviää myöhemmin.

Porokari painottaa, että kyse ei ole vain yhden telakan sulkemisesta vaan koko suomalaisen telakkateollisuuden tulevaisuudesta. Hänen mukaansa viimeistään nyt on mietittävä, millä keinoilla perinteikäs suomalainen laivanrakennus säilyy.
– Jokainen tällainen isku vähentää osaamista, jota ei olisi varaa menettää. Virheitä on tehty ja niistä on syytä ottaa opiksi. Telakkateollisuuden – kuten muidenkin alojen – on syytä pitää kiinni jokaisesta huippuosaajastaan.

– Avainkysymys on löytää ne alustyypit, joille on riittävästi kysyntää ja joita voidaan suomalaistelakoilla rakentaa ottaen huomioon telakoiden erilainen kilpailuasema, Porokari sanoo.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu