Skip to content

Stockmannin henkilöstöllä hullut päivät jatkuvat

Suomalaisten tavaratalojen lippulaiva Stockmann on vaikeuksissa ja yksi keskeinen syy alamäkeen on yhtiön harjoittama huono henkilöstöpolitiikka. Yhtiön pelastustalkoisiin osallistuvat jo asiakkaatkin, mutta omaa henkilöstöä ei haluta kuunnella. Johdon tekemistä huonoista strategisista valinnoista ja niiden puutteesta henkilöstö maksaa kovan hinnan.

– Stockmannin ainoa keino kriisitilanteen ratkaisemiseksi näyttää olevan pelkästään väen vähentäminen, sanoo kaupan alan vastuullinen asiamies Ville-Veikko Rantamaula Ylemmät Toimihenkilöt YTN:stä – Syyt yrityksen huonoon taloustilanteeseen ja irtisanomisiin eivät löydy yksittäisistä työntekijöistä. Ylempiä toimihenkilöitä irtisanotaan nyt johdon tekemien virheiden vuoksi, Rantamaula jatkaa.

Huonosta henkilöstöpolitiikasta kielivät Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsenten lukuisat yhteydenotot. Ongelmia on ollut muun muassa irtisanottujen loppupalkkojen maksatuksessa sekä yleisesti työsuhteen ehdoissa. Lisäksi johto päätti yksipuolisesti lakkauttaa kannustinpalkkiojärjestelmän aikana, jolloin tuloksentekoon on ilmeinen tarve.

– Yhtiö kertoo arvoissaan kantavansa vastuuta henkilöstöstään ja toimivansa oikeudenmukaisesti, Rantamaula huomauttaa.  – Todellisuudessa johtaminen Stockmannilla on jo pitkään ollut yksipuolista sanelupolitiikkaa, mikä on ajanut yrityksen vaikeuksiin. Vastuullisella henkilöstöpolitiikalla on mahdollista ennakoivasti vaikuttaa työnteon tehokkuuteen sekä henkilöstön määrään.

Erityisen paljon henkilöstöä on ihmetyttänyt irtisanottujen korvaaminen konsulttityövoimalla niissä asiantuntijatehtävissä, joita irtisanotut olisivat olleet kykeneviä hoitamaan. YTN pitää jatkuvia irtisanomisia paniikkiratkaisuina, joilla on kauaskantoiset seuraukset.

– Stockmann irtisanoo asiantuntijoitaan strategiaprosessin vielä ollessa kesken. Toivottavasti ylin johto ymmärtää samalla, ettei uuden strategian toteuttamiseen tarvittavaa osaamista ole enää talossa irtisanomisten vuoksi, arvioi Rantamaula. – Miten yritys voi ylipäänsä luoda menestysstrategian ilman koulutettuja osaajiaan, Rantamaula kysyy.

Koulutettu henkilöstö osallistuisi mielellään Stockmannin toiminnan kehittämiseen, mutta pelko työpaikan menettämisestä estää rehellisen keskustelun nykytilasta, vaikka jo asiakkaatkin käyvät tätä keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Tilanteesta suunsa avaavat työntekijät palkitaan potkuilla, eikä avoimuutta edes tavoitella. Vaikuttaa siltä, että Stockmann on kaupan alan sisällä kuin oma suljettu yhteiskuntansa, Rantamaula sanoo. – Tulevaisuus ei näytä yhtään valoisammalta ellei henkilöstöpolitiikan linja muutu radikaalisti. Muussa tapauksessa Stockmannin henkilöstöllä hullut päivät vaan jatkuvat, Rantamaula kiteyttää.

Lisätiedot:
Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ville-Veikko Rantamaula, kaupan alan vastuullinen asiamies
p. 040 832 6682

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu