Skip to content

Teknologiateollisuus kunnollisten palkankorotusten puolesta

Julkaistu

Kategoriat

Ylemmät toimihenkilöt YTN, Metalliliitto ja Pro joutuivat julistamaan teknologiateollisuuteen ylityö- ja vapaa-aikana matkustuskiellon, koska työnantajan palkkatarjous jäi jälkeen kaikista tänä vuonna tehdyistä palkkaratkaisuista.

Työnantaja tarjosi teknologiateollisuuden tuloksen tekijöille 1 (yhden) prosentin yleiskorotusta 1.10. Ensi vuoden kesäkuulle tarjottiin 0,3 prosentin yleiskorotusta ja 0,6 prosentin työnantajan jakamaa erää.

Energia-alan ylemmät toimihenkilöt saivat syyskuun alussa noin 3,1 prosentin palkankorotukset ja ict-alan palkat nousevat lokakuun alussa 2,3 prosenttia ja tammikuussa vielä 1,1 prosentin paikallisella erällä.

Edellisillä palkkakierroksilla teknologiateollisuuden palkansaajat ovat suostuneet pieniin korotuksiin kilpailukyvyn ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Yritysten kannattavuus onkin noussut ja osinkoja on maksettu reippaasti.

Samalla teknologiateollisuuden palkkakehitys on jäänyt jälkeen kaikista muista aloista ja palkkojen reaaliarvo on laskenut.

– Teknologiateollisuuden tuottavuuden kasvuksi on arvioitu tänä vuonna kuutisen prosenttia. Me olemme kantaneet oman osuutemme huonojen suhdanteiden aikana, nyt on meidän vuoromme saada oikeudenmukainen palkankorotus, YTN-teknologiateollisuuden pääneuvottelija Ismo Kokko sanoo.

YTN, Metalliliitto ja Pro tavoittelevat tälle syksylle 110 euron tai vähintään 4 (neljän) prosentin palkankorotusta ja ensi kesäkuulle 60 euron tai vähintään 2 (kahden) prosentin palkankorotusta.

Riittämättömän palkkatarjouksen lisäksi työnantaja haluaa heikentää nykyisiä työehtoja.

Se ei myöskään ole halunnut ryhtyä edistämään työssä jaksamista esimerkiksi lomaa lisäämällä ja seniorivapaita tarjoamalla.

– Meidän kohtuulliset vaatimuksemme eivät uhkaa kansataloutta tai teknologiateollisuuden menestystä. Tälle joka tuutista tulevalle laman lietsonnalle ei ole katetta, kun tarkastelee alan tilaa. Töitä näyttää riittävän, kun ylempiä toimihenkilöitä yritetään laittomasti painostaa ylitöihin ylityökiellon aikana, Kokko huomauttaa.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu