Skip to content

Tietotekniikan palvelualan TES-neuvottelut toistaiseksi tuloksettomat

Julkaistu

Kategoriat

Tietotekniikan palvelualan TES-neuvottelut jatkuivat maanantaina 17.10., mutta keskeytyivät tuloksettomina.

– Uusia neuvotteluaikoja ei ole nyt sovittu, sillä raamisopimuksesta huolimatta työnantaja ei ole suostunut ottamaan pöydästä raamisopimuksen ulkopuolisia työehtosopimusheikennyksiä. Lisäksi näkemykset palkankorotuksien jakamistavasta ovat toistaiseksi täysin eri laidoissa, YTN:n alan vastuullinen asiamies Jani Huhtamella kertoo.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen viime viikolla neuvottelema raamisopimus sisältää seuraavalle 25 kuukauden jaksolle sopimuskorotuksia yhteensä 4,3 %. Ensimmäiseltä 13 kuukaudelta korotus olisi 2,4 % ja seuraavalta 12 kuukaudelta 1,9 %. Ylemmät Toimihenkilöt on vaatinut neuvottelupöydässä koko 4,3 % korotusta yleiskorotuksena kaikille.

– Raamisopimuksen prosentit ovat niin pieniä, että mikäli niitä ei anneta yleiskorotuksena, inflaatio syö useita prosenttiyksiköitä ostovoimaa osalta porukkaa, Huhtamella toteaa.

Työnantajaliitto Teknologiateollisuus ajaa kuitenkin voimakkaasti paikallista sopimista. Paikallinen sopiminen tarkoittaa palkankorotuksista sopimista yritys- tai työpaikkatasolla. Paikallisessa sopimisessa on ensiarvoisen tärkeää, että neuvotteluosapuolet ovat yhtä vahvoja. Mikäli näin ei ole, voivat palkkaneuvottelut saada hyvinkin epätasaisen lopputuloksen, joka ei ole oikeudenmukainen suurelle osalle työntekijöitä.

– Paikallista sopimista vaatiessaan työnantaja ei ole samalla valmis parantamaan luottamusmiehen tiedonsaantioikeutta, mikä on yksi edellytys onnistuneiden neuvottelujen läpikäymiseksi. Näin YTN katsoo, että paikalliseen sopimiseen ei voida lähteä, Huhtamella lisää.

YTN ei myöskään halua raamisopimuksen ulkopuolisia heikennyksiä työehtosopimukseen. Tällainen on mm. työnantajan esittämä työrauhapykälään tehtävä kiristys, jolla estettäisiin mahdollisissa vaikeissa lakkotilanteissa toisten alojen tukeminen.

Tietotekniikan palvelualan työehtosopimus päättyi 30.9.2011 eli ala on nyt sopimuksettomassa tilassa. Sopimuksen työehtoja koskevat määräykset ovat kuitenkin voimassa tälläkin hetkellä ns. jälkivaikutuksen perusteella. Työrauhavelvoitetta alalla ei kuitenkaan ole. Ylemmät Toimihenkilöt pohtii nyt mahdollisia painostuskeinoja neuvottelujen vauhdittamiseksi.

Tiedotamme alalla työskenteleviä jäseniämme aktiivisesti tilanteesta, joten huolehdithan, että yhteystietosi ovat omassa jäsenliitossasi ajan tasalla.

Lisätietoja: YTN Tietotekniikan palvelualan vastaava asiamies Jani Huhtamella, puh. 040 535 3728.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu