Skip to content

Vapaaehtoiset lähtijät eivät kelvanneet NSN:lle

Nokia Siemens Networksin Espoon yksikön luottamusmies Tuula Aaltola on tyytyväinen NSN:n yt-neuvottelujen lopputulokseen, vaikka neuvottelut eivät sujuneetkaan mallikkaasti.

– Meidän esityksillämme ei tuntunut olevan juuri vaikutusta. Ehdotimme muun muassa aitoon vapaaehtoisuuteen pohjautuvia vaihtoehtoja irtisanomisille, mutta työnantaja kieltäytyi niistä, Aaltola harmittelee.

NSN vähentää Suomesta yli 600 henkilöä. Espoossa heistä työskentelee noin 400 ja Tampereella noin 120. Oulussa vähennys jäänee alle sataan. Vähennykset kohdistuvat tasaisesti koko NSN:n organisaatioon.

Vielä helmikuun alussa ennen yt-neuvotteluja yritys ilmoitti 1 200 henkilön vähennystarpeesta.

– Enempään ei ollut tarvetta ulkoistuksien ja luonnollisen poistuman vuoksi. Esimerkiksi Tampereella ja Espoossa tuotekehityksestä siirtyy 240 henkilöä Tiedolle huhtikuun alussa. Muitakin ulkoistuksia saattaa olla vielä tulossa, Aaltola sanoo.

Tiedon äskettäin ilmoittama vähennystarve ja yt-neuvottelut eivät koske NSN:ltä Tiedolle siirtyviä.

– Ylemmät toimihenkilöt YTN seuraa tarkasti, että liikkeenluovutus Tiedolle sujuu lain mukaan ja että ihmiset siirtyvät vanhoina työntekijöinä, eikä työsuhteiden ehtoja heikennetä, sanoo YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari.

Entistä niukempaa tukipakettia tarjotaan

NSN tarjoaa irtisanottaville tukipakettia, jos henkilö irtisanoutuu itse. Tukipaketti on NSN:n aiempiin vastaaviin verrattuna huonompi, sillä nyt pois lähtevä voi saada enimmillään tiettävästi 12 kuukauden palkan.

YTN varoittaa jäseniään tukipakettiin liittyvistä sudenkuopista.

– Ennen tukipakettiin suostumista pitää tarkistaa oman YTN-liiton lakimieheltä, mitä kannattaa tehdä. Yksilöllinen ja tapauskohtainen tukipaketti ei ole aina viisain ratkaisu, Porokari muistuttaa.

Aaltola kertoo, että NSN on nyt hoitamassa työllistämisvelvoitettaan aiempaa paremmin eri toimijoiden kuten työvoimaviranomaisten ja Protomo-hankkeen kanssa.

Vasta käynnistetty NSN:n Spin off -ohjelma tarjoaa myös irtisanottaville yrityksen perustamismahdollisuuksia. Ohjelmaan kerätään niitä ideoita ja yritysaihioita, joita NSN ei enää uuden strategiansa myötä voi hyödyntää.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu