Skip to content

Vuorotteluvapaa säilytettävä nykyisellään

Julkaistu

Kategoriat

823 000 jäsentä edustava Teollisuuden Palkansaajat -neuvottelukunta TP on tyrmistynyt siitä, että hallitus on ottanut hampaisiinsa kolmikantaisesti sovitun vuorotteluvapaan.

– Vuorotteluvapaan vakinaistamisesta ja sen tasosta sovittiin kolmikantaisesti sosiaalitupossa. Näinkö nopeasti hallituksessa revitään auki kolmikantasopimuksia? Tuntuu siltä, että puheet ja teot ovat ristiriidassa, toteaa TP:n puheenjohtaja, Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari

Vuorotteluvapaata on käyttänyt vuosittain vajaat 20 000 palkansaajaa työstä elpymiseen ja omaehtoiseen koulutukseen. Vuorotteluvapaalle jääneen työntekijän tilalle yritys on ollut velvollinen palkkaamaan työttömän. 

Hallitus on arvioinut vuorotteluvapaan korvaustason heikentämisen säästävän valtion kassaan 7,5 miljoonaa euroa. Tässä laskelmassa ei ole kuitenkaan otettu huomioon sitä, että samalla työttömyysturvamenot vähenevät, kun parikymmentätuhatta työtöntä saa työtä.

Vuorotteluvapaata on työmarkkinoilla pidetty yhtenä työssä jaksamista ja työuria pidentävänä elementtinä.

– En voi ymmärtää, miksi hallitus haluaa toimillaan heikentää niitä työkaluja, joilla tuetaan työhyvinvointia ja luodaan edellytyksiä työurien pidentämiseksi. Järkisyyt puhuvat aivan hallituksen toimia vastaan. Toivottavasti järki voittaa pian hallituksessa ja valmistelevissa virkamiehissä, toivoo TP:n varapuheenjohtaja, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne.

Vuorotteluvapaata on moitittu, että se suosii hyvin toimeentulevia keski-ikäisiä palkansaajia.

– Jos korvaustasoa lasketaan, se osuu raskaimmin pienituloisimpiin vuorotteluvapaalle lähteviin. Parinsadan euron vähennys vuorottelukorvauksessa tuntuu tilipussissa tiukemmin 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle kuin 6 000 euron kuukausipalkkalaiselle. Tällä lakimuutoksella rangaistaisiin nimenomaan pienituloisimpia. Pienipalkkaiset ovat juuri sitä palkansaajaryhmää, jonka työssä jaksamista ja työurien pidentämistä pitää tukea, toteaa TP:n varapuheenjohtaja, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu