Skip to content

Yt-neuvottelujen ketju ei katkea NSN:ssä

Julkaistu

Kategoriat

Yt-neuvottelujen ketju
ei katkea NSN:ssä

Juuri kun Nokia Siemens Networksin edelliset yt-neuvottelut päättyivät lähes 400:n lähtöön, yritys ilmoitti uusista yt-neuvotteluista. 120 tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä työskentelevää saa lähteä. Väkeä vähennetään ainakin Espoossa, Raahessa ja Oulussa.

– NSN:n toiminta Suomessa osoittaa yt-lain heikkoudet pahimmalla mahdollisella tavalla. Yt-neuvottelut ovat vain kulissi sille, että todelliset päätökset on jo käytännössä tehty, Ylemmät toimihenkilöt YTN:n teknologiateollisuuden vastaava asiamies Jani Huhtamella sanoo.

NSN:n Espoon luottamushenkilö Tuula Aaltola arvelee, että yt-neuvottelujen suma jatkuu organisaatio kerrallaan. Myös NSN:n toimipisteiden määrä vähenee luultavasti edelleen.

– Työn määrä ei ole kuitenkaan vähentynyt. Jäljelle jäävät painavat työtä niska limassa, mutta vähitellen työ valuu ulos, kun työtehtäviä pilkotaan Intiaan ja Kiinaan, Aaltola sanoo.

– Uusia toimipisteitä perustetaan näihin halvemman työvoiman maihin, kun talousmiehet taulukoivat vain palkkakuluja. Laskentamallien pitäisi olla paljon monimuotoisempia. Esimerkiksi työn laatu ja tuottavuus ovat Suomessa paljon korkeammalla tasolla kuin Intiassa tai Kiinassa. Toisaalta uusien toimipisteiden rakentaminen ja työntekijöiden kouluttaminen muualla maksaa myös, Aaltola huomauttaa.
Sentään eropaketteja

Maaliskuussa alkaneissa NSN:n edellisissä yt-neuvotteluissa päätettiin ottaa käyttöön vapaaehtoinen eropaketti. Tavoitteena oli 450 lähtijää.

Vapaaehtoinen paketti kävi niin hyvin kaupaksi, että muita menettelyjä ei tarvinnut ottaa käyttöön. Suurin osa paketin ottaneista on kokeneita osaajia, insinöörejä ja diplomi-insinöörejä.

Enimmillään eropakettina saattoi saada 15 kuukauden palkan, kun vielä viime vuonna tarjottiin 18 kuukauden pakettia. Siinä on niistetty.

Silti sekä Aaltola että Huhtamella kiittelevät NSN:ää siitä, että yritys on tarjonnut poislähteville taloudellista turvaa eropakettien muodossa. Moni muu yritys on tyytynyt kylmästi heittämään ihmiset pellolle tavanomaisella irtisanomisajalla.

– Lain suoma muutosturva on täysin riittämätön. Siinä on vielä paljon parannettavaa, Huhtamella sanoo.

Nokia Siemens Networks kertoi viime vuoden lopulla isoista, maailmanlaajuisista säästötoimista. Yhtiön 64 000 työntekijästä aiotaan vähentää 7-9 prosenttia eli enimmillään noin 6 000 työntekijää.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu