Skip to content

YTN: TeliaSoneran vähennykset ovat perusteettomia

Julkaistu

Kategoriat

TeliaSonera Finland ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on noin 200 työsuhteen lakkauttaminen. Ylemmät toimihenkilöt YTN ry pitää yrityksen toimia tuomittavina, sillä todellisia perusteita irtisanomisille ei ole.

TeliaSonera ilmoitti YT-neuvotteluista julkisuuteen antamassaan tiedotteessa ottavansa käyttöön uusia toimintamalleja, jotka vaativat myös uutta osaamista. “TeliaSoneran toiminta on täysin ristiriitaista”, toteaa YTN ry:n ICT-alan vastuullinen asiamies Tage Lindberg. “YT-neuvotteluesityksessä viitataan tekniikkaan, jota ei ole käytetty Suomessa vuosikymmeniin ja julkisuuteen puhutaan uusista IP-pohjaisista palveluista. Nyt tuntuu, että homma ei ole yrityksessä oikein kenenkään hallussa”, Lindberg jatkaa.

Irtisanomisten yhteydessä TeliaSonera ilmoitti samalla rekrytointitarpeesta. YTN muistuttaa työsopimuslaista, joka sisältää uudelleensijoitus- ja koulutusvelvoitteen. “Irtisanomisten sijaan henkilöstöä pitää kouluttaa ja sijoittaa uusiin tehtäviin, tämä on yrityksen velvollisuus”, YTN ry:n puheenjohtaja Heikki Kauppi huomauttaa. TeliaSonera on viime vuosina aktiivisesti laiminlyönyt henkilöstönsä kouluttamisen, joten se on itse ajanut itsensä tähän umpikujaan. “Tämän hetken ajattelemattomat päätökset ovat seurausta yrityksen johdonmukaisen huonoista ratkaisuista menneisyydessä”, Tage Lindberg sanoo. “Eikö nyt olisi viimeinen hetki pelastaa yrityksen maine ja ryhtyä pikaisesti kouluttamaan omaa väkeä hoitamaan tulevia avoimia tehtäviä?” Lindberg toivoo, että TeliaSonera muistaa irtisanomishuumassaan myös yhdeksän kuukauden pituisen takaisinottovelvoitteen. “Yritys on todella pulassa, jos se tätä lakia vastaan rikkoo.”

TeliaSoneralla loistava mahdollisuus työurien pidentämiseen

Työurien pidentäminen on ollut jatkuvan keskustelun aihe Suomessa viimeiset pari vuotta. Viimeksi tänään pääministerille on luovutettu Työurien pidentämiseen tähdänneen työuratyöryhmän jatkotyön tulokset, joilla pyritään löytämään keinoja tähän ongelmaan. TeliaSonera tekee kuitenkin osaltaan parhaansa työurien lyhentämisessä. “Turvautumalla YT-neuvottelujen yhteydessä myös eläkejärjestelyin tehtäviin ratkaisuihin, TeliaSonera lyhentää ahkerasti useiden ammattilaisten työuria loppupäästä. Nyt pitäisi ehdottomasti hyödyntää se vankka osaaminen, joka talossa on, eikä pistää ihmisiä liian varhaisessa vaiheessa ulos työelämästä”, Heikki Kauppi esittää.

Tuloskunto ei tue irtisanomisia

TeliaSonera on tehnyt viime vuodet myös erittäin hyvää tulosta; viimeisin tulos vuoden 2010 loka-joulukuun osalta osoittaa yrityksen olevan taloudellisesti loistavassa kunnossa. “YT-neuvotteluesityksessä viitataan taloudellisiin perusteisiin, joilla ei kuitenkaan ole yrityksen tulosten valossa mitään pohjaa. Esitys on siis niin väkisin tekaistu kuin vain voi olla”, Lindberg päättää. “Tässä halutaan nyt vain ihmisiä pihalle ilman todellisia syitä ja lisää rahaa omistajien taskuun työntekijöitä täysin kunnioittamatta”, hän lisää. YTN toivoo TeliaSoneran toimivan tilanteessa kunnolla ja yhteiskuntavastuullisesti, siihen sillä on täydet taloudelliset edellytykset.

Lisätietoja: YTN ICT-alan vastuullinen asiamies Tage Lindberg, puh. 040 513 3969.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu