Skip to content

YTN:ään liittynyt lähes tuhat uutta jäsentä – teknologiateollisuuden sovittelu jatkuu sunnuntaina

Julkaistu

Kategoriat

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on saanut lokakuun aikana lähes tuhat uutta henkilöjäsentä. Teknologiateollisuuden meneillään oleva lakko ja sitä edeltänyt lakonuhka on saanut ihmiset liikkeelle.

Lakko on pitänyt hyvin, yrityksestä riippuen 75 -100 prosenttia ylemmistä toimihenkilöstä on pysynyt kotonaan. Rikkurointia on esiintynyt vähäisessä määrin työantajan painostuksesta.

– YTN on lähtenyt neuvottelemaan niin teknologiateollisuudessa kuin muillakin sopimusaloillaan raamiratkaisun pohjalta. Tämä tarkoittaa, että palkkaratkaisun on vastattava muiden sopimuksensa jo solmineiden henkilöstöryhmien tasoa ja korotusten rakennetta. Meitä hämmästyttää, ettei työnantaja ole ollut tähän valmis, sanoo YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi.

Kaupin mukaan teknologiateollisuuden lakon päättyminen edellyttää kaikkien henkilöstöryhmien oikeudenmukaista ja tasaveroista kohtelua.

– Myös ongelmat työajan ulkopuolisen matkustamisen korvaamisessa on saatava pois päiväjärjestyksestä. Olemme esittäneet, että korvausten vähimmäistaso määriteltäisiin työehtosopimuksessa, koska yrityskohtaiset käytännöt ovat kirjavia ja puolet ylemmistä jää vaille minkäänlaista korvausta, Kauppi toteaa.

– Työnantaja haluaa nyt selvästi testata lakon pitävyyttä. Siksi on tärkeää, että jokainen tekee oman osuutensa yhteisten tavoitteittemme eteen, Kauppi sanoo.

YTN:n lakko etenee suunnitelmien mukaan ja laajenee 7.11. uusiin yrityksiin, ellei sopua sitä ennen synny. Näiden yritysten joukossa on muun muassa Nokia.

YTN on antanut lakkovaroituksen myös tietotekniikan palvelualoille yhdessä Tietoalan Toimihenkilöiden kanssa.

Alalla riidellään käytännössä samoista asioista kuin teknologiateollisuudessa. Myös työnantajaliitto on sama. Tämän lakon ensimmäinen vaihe alkaa 7.11. ja toinen vaihe 15.11., mikäli sovintoon ei sitä ennen päästä. Lakko koskisi suurimpia tietotekniikan palveluyrityksiä, joiden avaintoiminnot se lamauttaisi.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka on kutsunut sekä teknologiateollisuuden että tietotekniikan palvelualan työkiistojen osapuolet toimistoonsa sunnuntaiksi 6.11. klo 12.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu