Skip to content

YTN:n luottoristeilyllä vakavia ilmeitä

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n osalta syksyn neuvottelukierros ei ole käynnistynyt kovin lupaavissa merkeissä. Neuvottelupäällikkö Petteri Oksan mukaan työtaistelu tai sen uhka on todellinen.

YTN teknologiateollisuuden, YTN tietoalan ja Tietoala ry:n yhteinen luottamushenkilöseminaari keräsi viikonvaihteessa Itämeren aalloille yli 150 osallistujaa. Kun sekä teknologiateollisuudessa että tietoalalla neuvottelut uusista työehtosopimuksista ovat alkaneet, seminaarin pääpaino oli tietenkin neuvottelutilanteessa.

YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa kertoi neuvottelujen käynnistyneen sinällään hyvässä hengessä. Osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan, mutta YTN yrittää tosissaan neuvotella ratkaisun.

Tieto lisää tuskaa

Tiedon väitetään lisäävän tuskaa. Laivalle kokoontuneiden ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilöiden osalta taisi käydä juuri näin: mitä enemmän Oksa avasi luottamushenkilöille neuvottelutilannetta, sitä vakavimmiksi ilmeet salissa muuttuivat.

– Olemme matkalla kohti työtaistelua tai sen uhkaa. Jos työajan pidennykseen ei löydy ratkaisua, se jo yksinään aiheuttaa kriisin, muusta puhumattakaan. Jos näin on eikä neuvotteluosapuoli tule järkiinsä, edessä on kriisiajan ratkaisuja, Oksa sanoi.

Hänen mukaansa YTN:n yksi tavoite on ostovoiman ja asiantuntijoiden palkkojen kehityksen korjaava palkkaratkaisu. Pelkästään inflaatiokehityksen ja tiedossa olevien, palkansaajien maksurasitusta lisäävien päätösten johdosta korotustarpeen voi haarukoida kahden prosentin tuntumaan.

Halua rauhaa, varaudu sotaan

Teknologiateollisuuden vastuullisen asiamiehen Hannu Takalan viesti kuulijoille noudatti latinalaista fraasia ”si vis pacem, para bellum”: eli jos haluat rauhaa, sinun on varauduttava sotaan.

Tavoitteena on saada neuvottelutulos ja uusi työehtosopimus aikaiseksi, mutta mikäli neuvottelut alkavat takkuilla, on varauduttava erilaisiin painostustoimiin.

Takalan mukaan salissa olevat luotot ovat keskitalven mahdollisissa kähinöissä tärkeitä työmyyriä yhdessä yritysyhdistysten kanssa. Kaiken a ja o on osata kertoa edustettaville, miksi uutta sopimusta ei neuvottelemalla synny.

– Tarvitaan vahvaa, ehdottomasti faktapohjaista argumentointia toimien tueksi. On kohdattava kasvokkain ihmisiä, järjestettävä yhdessä tilaisuuksia, kerrottava asiat niin kuin ne ovat, Takala sanoi.

Juttu on julkaistu Insinööri-lehdessä 6.10. / Jari Rauhamäki.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu