Skip to content

Blogi: Asia, jota kukaan ei halua

Niinhän siinä kävi, että hyvä ja sinnikäs työ ei tällä kertaa kantanut hedelmää. Olemme neuvotelleet teknologiateollisuuden kolmen sopimusalan palkkaratkaisua ylemmille toimihenkilöille viime vuoden syyskuusta lähtien. Tulosta emme vaan ole saaneet aikaan. Nyt olemme tilanteessa, että huomenna keskiviikkona ylemmät toimihenkilöt ovat lakossa hieman yli kymmenessä yrityksessä.

Lakkoa ei halua kukaan, ei yritys sen paremmin kuin palkansaaja. Lakolla on jo sanana huono kaiku, se on ruma sana siinä missä perkele. Mutta kun vaihtoehtoja on vähän tai niitä ei ole ollenkaan, lakkoon on pakko turvautua. Nyt on se hetki.

YTN joutui julistamaan teknologiateollisuuteen lakon pakon edessä. Olemme alkusyksystä lähtien tavoitelleet alan ylemmille toimihenkilöille palkkaratkaisua, joka heijastelee tälle vuodelle ennustettua inflaatiota ja tuottavuuden kasvua. Haarukka on asetettu neljän, viiden prosentin tuntumaan.

Olemme ilmaisseet työnantajalle huolemme inflaatiosta, palkansaajien heikkenevästä ostovoimasta, nousevista koroista, sähkön hinnasta. Olemme tuoneet esiin yritysten hyvän tilanteen, Euroopassa tehdyt palkkaratkaisut. Olemme yrittäneet huolehtia kaikista tuloksen tekijöistä, korostaneet yleiskorotuksen merkitystä ostovoimalle. Olemme mitoittaneet oman tavoitteemme tasolle, jonka kilpailukykymme kestää.

Mikään ei ole tehonnut, perustelumme ovat menneet kuuroille korville. Ainoa keinomme olisi ollut hyväksyä työnantajan viimeinen tarjous, joka suoraan sanottuna oli kelvoton. Vaatii melkoista häpeämättömyyttä tarjota jäsenillemme korotusta, jossa yleiskorotuksen osuus on jopa pienempi kuin vuosi sitten.

Vierailut valtakunnansovittelijan pakeilla eivät nekään ole tuottaneet tulosta. Meille ei ole edes sovintoesitystä annettu, mutta Teollisuusliitto hylkäsi oman, noin 2,8 prosentin yleiskorotuksen sisältäneen sovintoesityksensä. Meille on annettu ymmärtää, että meille ei niin hyvää esitystä olisi edes luvassa.

Tässä on syy, minkä takia tuhannet teknologiateollisuuden ylemmät toimihenkilöt eivät huomenna tule työpaikalleen. Tämän lisäksi kaikkien teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden pitäisi noudattaa ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kieltoa sekä pidättäytyä kasvattamasta omia työaikasaldojaan. Tutkimusten mukaan jäsenet ovat valmiita puolustamaan säällisiä työehtoja ja kaikille tulevia palkankorotuksia osallistumalla painostustoimiin.

Katsotaan, auttaako ruman sanan sanominen kerran vai joudummeko turvautumaan siihen vielä toisenkin kerran. Kysymys on kohtuullisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta, ei sen enemmästä.


Lue myös:
Neuvottelutavoitteemme
Neuvottelutilanne
Tiedote 17.1.: YTN aloittaa painostustoimet kahdella sopimusalalla
Tiedote 31.1.: YTN julistaa uuden lakon teknologiateollisuudessa
Tietoa painostustoimista

Petteri Oksa
neuvottelupäällikkö
petteri.oksa@ytn.fi

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu