Skip to content

Neuvottelublogi: joukkovoima vai joulupukki?

Sain eräässä tilaisuudessa puhua nerokkaalla otsikolla työmarkkinatilanteesta. Otsikko oli ”joulupukki vai joukkovoima”. Näitä kahta j-alkuista asiaa yhdistää se, että molemmat ovat totta silloin, kun niihin uskoo. Molemmat tuovat asioita, silloin kun siihen uskoo.

Valitettavasti joukkovoima on jouduttu kaivamaan esiin puolustaessamme ylempien toimihenkilöiden oikeutta reiluun ja kikyttömään työelämään. Jos sopimuksia ei saada aikaan kuluvalla viikolla, olemme aloittamassa historiamme laajimman työtaistelun 9.12. kun sekä teknologiateollisuuden että suunnittelu- ja konsulttialan ylemmät toimihenkilöt ovat menossa lakkoon.

Lähdimme neuvotteluihin kohtuullisin tavoittein. Halusimme -ja haluamme- varmistaa ylemmille vähintään ostovoiman kasvun turvaavat palkankorotukset, huomioiden kuitenkin asiantuntijapalkkojen kansainvälinen jälkeenjääneisyys. Haluamme eroon työajanpidennyksestä asiantuntijatyölle vieraana, tarpeettomana ja tuottavuutta alentavana rakenteena. Lisäksi haluamme kehittää työhyvinvointia.

Työnantaja tarjosi neuvottelujen aluksi laajan listan vaihtoehtoja työajanpidennykselle. Joukossa oli mm. lomarahojen leikkaus puoleen. Edelleen tarjolla on se, että työnantaja saisi määrätä ylemmän toimihenkilön palkatta arkipyhänä töihin.

Palkasta kanssamme ei ole edes suostuttu keskustelemaan, kun työantajajärjestö haluaa ensin sopia palkat muualla ja sitten vasta sieltä otetun kustannuskaton mukaan meidän kanssamme. Siinä on vaikea harjoittaa itsenäistä sopimustoimintaa.

Teknologiateollisuus on tarjonnut Teollisuusliitolle palkkaratkaisua, joka tarkoittaisi palkkojen pienentymistä inflaation nakertaessa niitä.

Me olisimme edelleen valmiita jatkamaan neuvottelemista ja ratkaisun hakemista työnantajan kanssa. Myös sovittelija kehotti meitä ja työnantajajärjestöä neuvottelemaan. Työantaja kuitenkin kieltäytyy neuvottelemasta kanssamme tässä tilanteessa.

Tilannetta on siis vaikea ratkaista, kun toinen osapuoli kieltäytyy järjestelmällisesti sitä edes yrittämästä.

Toivottavasti ratkaisu tulee ennen kuin otsikossa mainittu joulupukki. Nyt näyttää kuitenkin selvältä, että meillä pitää olla vahvaa uskoa siihen joukkovoimaan, jotta saamme ratkaisun. Työnantaja on pakottanut meidät alleviivaamaan tavoitteitamme työtaistelutoimilla, kun järkipuhe ei muuten mene läpi.

Petteri Oksa
neuvottelupäällikkö, YTN


Lisätietoja neuvottelutilanteesta ja painostustoimista löydät sivuiltamme ytn.fi/neuvottelut. Lisäksi YTN-liittojen jäseniä palvelee päivystyspuhelin ma-su klo 8-18 numerossa 040 352 3671 tai voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen lakko@ytn.fi.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu