Skip to content

Neuvottelut

YTN:llä on yli 30 valtakunnallista ja yrityskohtaista työehtosopimusta teollisuudessa sekä palvelualoilla. Edustamme yli 170 000 ylempää toimihenkilöä eli asiantuntija- ja esimiestehtävissä työskenteleviä YTN-liittojen jäsentä, jotka työskentelevät yksityisellä sektorilla. Parhaillaan neuvottelut ovat käynnissä usealla sopimusalallamme.

31.10.2019 päättyneet työehtosopimuksemme:

 • Arkkitehtisuunnittelualan ylempien toimihenkilöiden TES
 • ICT-alan ylempien toimihenkilöiden TES
 • Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden TES
 • Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden TES
 • Tietotekniikan palvelualan työehtosopimus
 • Viestinvälitys- ja logistiikka-alan ylempien toimihenkilöiden TES

30.11.2019 päättyy  sopimus kemianteollisuudessa  ja joulukuussa yrityskehitysorganisaatioissa. Tammikuun lopussa umpeutuvat sopimukset energia- ja rahoitusalalla, EPA-alalla sekä talokohtaisia sopimuksia järjestöalalla. Ylemmillä toimihenkilöillä ei ole omaa työehtosopimusta elintarvike-, vakuutus-, metsä- tai kaupan alalla.

Neuvottelutilanne:

Neuvottelut ovat kesken kaikilla aloilla, joilla työehtosopimukset ovat päättyneet. Lisäksi neuvottelut ovat käynnistyneet kemianteollisuudessa ja rahoitusalalla. Päivitämme kootusti tietoa tilanteen etenemisestä tälle sivulle.

YTN julisti ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot 20.11.-20.12.2019 väliselle ajalle teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle vauhdittamaan neuvotteluja. Molempien alojen neuvottelut eivät edelleenkään ole tuottaneet tulosta ja YTN jätti 24.11.2019 lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle.

Teknologiateollisuuden ja suunnittelualan neuvottelut jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla. Teknologiateollisuudessa ensimmäinen sovittelu oli 1.12. Seuraavan kerran osapuolten oli määrä tavata keskiviikkona 4.12., mutta tapaaminen peruttiin sovittelijan toimesta. Suunnittelualan ensimmäinen sovittelu oli 2.12. ja se päättyi tuloksettomana.

Valtakunnansovittelijan toimisto ilmoitti torstaina 5.12. noin klo 14 Twitterissä sovittelujen olevan tällä erää ohi ja kaikkien maanantaina 9.12. alkavaksi ilmoitettujen lakkojen toteutuvan.

Teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle lakkovaroitukset

Ylemmät Toimihenkilöt YTN jätti 24.11.2019 noin 50 teknologiateollisuuden yritystä koskevan lakkovaroituksen teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloille vauhdittaakseen työehtosopimusneuvotteluja.

Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työnseisaus 9.-11.12.2019 seuraavissa yrityksissä. Lakkoon on julistettu nämä yritykset koko konsernirakenteensa osalta apu- ja rinnakkaistoiminimineen. Tarkemmat tiedot lakkotaloista (mm. konsernit) täällä :

ABB Oy (Vaasa ja Helsinki), Abloy Oy (Joensuu), Andritz Oy (Savonlinna, Varkaus), Kone Hissit Oy (Helsinki), Kone Industrial Oy (Hyvinkää), Konecranes Finland Oy (Hyvinkää, Hämeenlinna), John Deere Forestry Oy (Joensuu, Tampere), Kemppi Oy (Lahti), Luvata Pori Oy (Pori), Metso Flow Control Oy (Vantaa), Metso Minerals Oy (Tampere), Meyer Turku Oy (Turku), Nokia Solutions and Networks Oy (Espoo, Oulu, Tampere), Oras Oy (Rauma), Outokumpu Stainless Oy (Tornio), Outotec Oy (Espoo), Ovako Imatra Oy (Imatra), Patria Aviation Oy (Tampere, Linnavuori, Halli), Patria Land Oy (Hämeenlinna), Peikko Finland Oy (Lahti), Ponsse Oy (Vieremä, Iisalmi), Sandvik Mining and Construction Oy (Tampere, Turku, Lahti), SSAB Europe Oy (Hämeenlinna, Raahe), Sumitomo Oy (Varkaus), Transtech Oy (Otanmäki, Oulu), Vaisala Oy (Vantaa), Valmet Automation Oy (Tampere, Kajaani), Valmet Technologies Oy (Tampere, Jyväskylä, Järvenpää, Raisio), Valmet Technologies Oy, Fabrics (Tampere, Juankoski), Vacon Danfoss Drives (Vaasa), Valtra Oy (Suolahti), Wärtsilä Oy (Vaasa, Turku).

Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työnseisaus 9.-18.12. välisenä aikana:

 • 9.-11.12.: Pöyry ÅF, Ramboll, Deltamarin, Etteplan, Neste Engineering Solutions
 • 11.-13.12.: A-Insinöörit, Elomatic, Citec, CTS-Engtec, FCG, Rejlers
 • 16.-18.12.: Sweco, Optiplan, RD Velho, Sitowise, Vahanen, WSP

Tarkka listaus lakkotaloista löytyy oheisen linkin takaa.

Aiemmin ilmoitetut ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot ovat edelleen molemmilla aloilla kaikkien ylempien toimihenkilöiden osalta 20.12.2019 saakka, ellei ratkaisuja saavuteta ennen ko. päivämäärää. Lisätietoja kielloista löydät täältä.

Lakkoavustukset ja toimintaohjeet:

Lakkoavustus:

 • Lakkoavustus on YTN:n maksama korvaus lakon takia ansiotuloa vaille jääneille jäsenille.
 • Sitä voi saada henkilö, joka on liittynyt YTN-liiton jäseneksi ennen lakon alkamista.
 • Lakkoavustuksen maksatuksen perusteena on lakkoavustuslomake ja lakossa olo koko lakon ajan.
 • Lakkoavustuksen määrä on molempien alojen osalta 70 euroa/lakkopäivä miinus verot – käytännössä 51,10 euroa päivä.
 • YTN pidättää verot ja ilmoittaa verottajalle suorasiirtona lakkoavustukset.
 • Avustus maksetaan työvuorojen mukaisilta työpäiviltä.
 • Huoltovelvollisuus ei vaikuta lakkoavustuksen määrään.
 • Opiskelijajäsenille lakkoavustukset maksetaan kunkin liiton tekemän linjauksen mukaisesti – tarkasta nämä tiedot omasta YTN-liitostasi!
 • Lakkoavustusta haetaan YTN:ltä sähköisellä lomakkeella, jonne pääset täältä. Linkki vie Telian sivulle. Tunnistautuminen tapahtuu joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Lakkoavustukset maksetaan lakon päättymisen jälkeen tammikuussa, kun jäsenyydet ja lakossaolopäivät on tarkastettu.

Teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto

Molempien alojen osalta käynnistettiin marraskuun alussa työehtosopimusten mukaisen sovintolautakunnan työskentely. Sovintolautakunta totesi 16.11.2019 osapuolten kantojen olevan keskeisissä riitakysymyksissä siinä määrin kaukana toisistaan, ettei sovintoehdotuksen tekemiselle tässä vaiheessa ole edellytyksiä. YTN:n hallitus päätti julistaa molemmille aloille ylityökiellon sekä vapaa-ajalla työasiossa matkustamisen kiellon ajalle 20.11.-20.12.2019 vauhdittamaan neuvotteluja. Kyseisellä kahdella alalla työskentelee Teknologiateollisuus ry:n mukaan noin 100 000 ylempää toimihenkilöä.

Kiellot koskevat kaikkia ylempiä toimihenkilöitä kaikissa yrityksissä molemmilla aloilla. Kiellon aikana työtä ja matkustamista tehdään vain säännöllisenä työaikana. Lisätietoja ja toimintaohjeita kieltojen osalta löydät täältä.

 


Mistä lisää tietoa?

Päivystyspuhelimemme palvelee numerossa 040 352 3671 ma-su kello 8-18. Voit myös lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen lakko@ytn.fi.

Päivitämme sopimusalakohtaisia uutisia etusivullemme sekä somekanaviimme ja kysymyksiisi vastaavat myös eri sopimusalojen asiamiehemme. Myös oman yrityksesi ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehet ovat apunasi. Lähetämme myös alakohtaisia uutiskirjeitä YTN-liittojen jäsenille. Huolehdithan, että työpaikka- ja yhteystietosi ovat ajan tasalla oman liittosi jäsenrekisterissä!

Somekanavamme:

Twitter: @YTN_ry

Facebook:
YTN:n yleinen FB-sivu
Kaupan ala
ICT-ala
Finanssiala (=rahoitus- ja vakuutusala)
Suunnitteluala
Tietoala
Teknologiateollisuus