Skip to content

Vielä on viikko aikaa neuvotella

Julkaistu

Kategoriat

Ylempien toimihenkilöiden lakko uhkaa teknologiateollisuuden suuria yrityksiä ensi tiistaina 1.11. Sovitteluun on runsaasti aikaa, nyt ei kannata hötkyillä.

YTN ei ole vielä neuvottelut valtakunnansovittelijalla, jolla on ollut kiirettä ratkaista ensin Metalliliiton ja Pron jo perjantaina 21.10. alkanutta lakkoa.

Eilen sunnuntaina Metalliliitolle, Prolle ja työnantajia edustavalle Teknologiateollisuus ry:lle annetun sovintoesityksen kohtalo ratkeaa tänään illalla. Vastaukset esitykseen pitää antaa klo 19:ään mennessä.

Yleisesti ounastellaan, että esitys on nyt hyväksyttävissä. Se sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

YTN:n pääneuvottelija Ismo Kokko arvelee, että YTN saa kutsun sovittelijan luo tämän viikon aikana.

YTN edellyttää, että ylemmille toimihenkilöille tarjotaan vähintään samantasoista sopimusta kuin muillekin henkilöstöryhmille.

– Samantasoistakaan sopimusta ei saada neuvottelematta. Ja vähempään me emme tyydy, Kokko muistuttaa.

Työt lakossa

Lakkoon on joka tapauksessa syytä varautua. Jos neuvottelut sovittelijalla eivät etene, YTN:n neuvottelijat tarvitsevat kaiken tuen ja painostusvoiman.

Jos lakko alkaa 1.11., ylempien toimihenkilöiden työt menevät lakkoon. Kaikki lakkoyritysten ylemmät toimihenkilöt osallistuvat siihen.

Ensi vaiheessa viikon lakko koskee noin 40 suurta yritystä. Siinä joukossa ovat esimerkiksi ABB, Kone, Metso, Patria, Ruukki ja Wärtsilä. Katso koko lista: LINKKI . Tämän lakkovaroituksen lakko päättyy 7.11., ellei sopua sitä ennen synny.

Toisessa vaiheessa osa ensimmäisen aallon yrityksistä jatkaa edelleen lakkoa 7.11. lähtien kaksi viikkoa ja mukaan liittyy noin 40 uutta yritystä. Joukossa ovat muun muassa Nokia ja Nokia Siemens Networks. . Katso koko lista: LINKKI . Lakko päättyy 21.11., ellei sopuun päästä sitä ennen.

Ylityökielto jatkuu

Muistutuksena vielä, että nyt kun Metallin ja Pron työehtosopimuksen piirissä olevat ovat lakossa, ylemmät toimihenkilöt pitäytykööt omissa työtehtävissään. Lakossa olevien toimihenkilöiden tehtäviä ei tehdä.

Myös ylityö- ja vapaa-aikana matkustamisen kielto jatkuu edelleen kaikissa teknologiateollisuuden yrityksissä. Lisäksi tietotekniikan palvelualalla on samanlainen kielto meneillään.

Suunnittelualan väkeä kiellot eivät koske, sillä heillä on uuden sopimuksen myötä jo työrauha.

Lakko-ohjeita jo verkossa

Nyt kannattaa seurata ja myös lukea YTN:n teknologiateollisuuden verkkosivujen uutisia ja materiaalia.

Verkossa on lakko-ohjeet, joihin on syytä perehtyä jo etukäteen. YTN:n päivystysnumerossa 040 352 3671 (klo 8-20) vastataan niihin kysymyksiin, joihin ei verkosta löydy vastausta. Kysymyksiä voi esittää myös sähköisesti .

YTN:n teknologiateollisuuden Facebook-sivustolla käydään koko ajan vilkasta keskustelua neuvotteluista, mahdollisesta lakosta ja kaikesta muusta tilanteeseen liittyvästä. Latauksia on jo yli 100 000!

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu