Artikkeli: YTN Summit: Osaamistili saa poliitikoilta kannatusta
Julkaistu
Kategoriat
Avainsanat
Kohtaanto-ongelmaan ei löytynyt nopeita ratkaisuja
Jos Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n vaalipanelisteista riippuu, osaamistili ja kilpailukiellon rajoittaminen ovat seuraavassa hallitusohjelmassa. Perhevapaista ja yhteistoimintalain uudistamisesta puolueet ovat eri mieltä.
Poliitikoilta ei irtoa YTN Summitin piinapenkissä nopeita ratkaisuja osaamispulaan eikä kohtaanto-ongelmaan. Vain Kokoomuksen kansanedustaja, sisäministeri Kai Mykkänen rohkenee esittää maahanmuuttoa.
– Työperäistä maahanmuuttoa voidaan lisätä nopeasti. Ensi vuonna voisi tulla jo 10 000 – 15 000 ihmistä.
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan tutkimus- ja innovaatioleikkausten takia Suomeen on vaikea saada koulutettua työvoimaa.
Pula osaavasta työvoimasta pahenee, keskustan kansanedustaja, elinkeinoministeri Mika Lintilä painottaa.
– Meidän on ihan lähivuosina koulutettava noin 100 000 suomalaista vuosittain uusiin tehtäviin. Osaamisvaje syvenee digitalisaation, robotisaation ja tekoälyn takia.
Lintilän mukaan tulevaisuudessa työvoimasta tullaan tappelemaan. Kilpailussa pärjäävät ne työnantajat, jotka tarjoavat koulutusta.
Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo perää uudistusta kaikille koulutustasoille. Hän olisi Rinteen tavoin valmis nostamaan oppivelvollisuusikää.
Täydennyskoulutus vahvistaisi osaamista
YTN esittää seuraavaan hallitusohjelmaan sekä yhteistoimintalain että perhevapaiden uudistusta sekä kilpailukiellon rajoittamista. Lisäksi YTN esittää perustettavaksi osaamistilin.
Osaamistililtä kustannettaisiin työntekijöiden täydennyskoulutus. Järjestelmää rahoittaisivat valtio, työnantajat ja työntekijät. Kokeneet työntekijät voisivat uudistaa osaamistaan ja pysyä kilpailussa mukana vastavalmistuneiden kanssa.
Neljä kättä nousee kuin yhtenä rintamana, kun poliitikoilta kysytään kannatusta osaamistilille tai vastaavalle järjestelmälle.
Panelistien kesken syntyy pientä eripuraa, miten kustannukset jaettaisiin. Ohisalon mielestä koulutus kuuluu yhteiskunnan maksettavaksi.
Mykkänen huomauttaa, ettei osaamistilistä saa muotoutua järjestelmää, jota käyttävät jo muutoinkin paljon koulutusta saavat työntekijät. SDP:n Rinne on huolissaan mahdollisista sudenkuopista:
– Ei saa syntyä tilanteita, jolloin työntekijällä ei olisi varaa käyttää osaamistiliä.
Salassapitosopimus riittäisi hyvin
Kaikki YTN:n panelistit kannattavat kilpailukiellon rajoittamista.
SDP:n Rinne on valmis tekemään lakiesityksen, jonka mukaan työnantajan pitäisi maksaa kilpailukiellon ajalta täysi palkka. Tämä sopii keskustan Lintilälle ja vihreiden Ohisalolle.
Kokoomuksen Mykkäsen ja keskustan Lintilän mielestä salassapitosopimus riittäisi monissa tapauksissa.
– Kaikkien kannalta olisi parempi, että kilpailukieltoa käytettäisiin vain erityisissä tilanteissa, Mykkänen sanoo.
”Tarvitaan pientä väkivaltaa perhevapaisiin”
Naisten unelma työurasta kaatuu helposti perhevapaisiin. YTN esittää perhevastuun tasaisempaa jakoa ja joustoja etuusjärjestelmään.
Lintilän mielestä perhevapaista puhutaan liian työpaikkalähtöisesti. Hän puolustaa nykyistä kotihoidontukea.
– Pitää lähteä liikkeelle pehmeämmistä arvioista. Perheen pitää saada itse päättää pienten lasten hoitojärjestelyistä.
Mykkänen muuttaisi kotihoidontukea siten, että lyhemmältä ajalta saisi paremman korvauksen. Hän tietää, ettei 30-vuotiaan miehen ole helppo vaatia työpaikalla vanhempainvapaita. Kun alkuvaiheessa äiti jää kotiin hoitamaan lasta, siitä tulee helposti perheen normi.
– Tässä tarvitaan pikkuisen väkivaltaa. Me kokoomuksessa haluamme kummallekin vanhemmalle 3 kuukautta vapaata, jota ei voi siirtää toiselle. Loput perhe voisi jakaa tarpeidensa mukaan.
Rinne houkuttaisi miehiä vanhempainvapaille korottamalla perhevapaakorvauksia.
Mykkänen ja Rinne löytävät yhteisen linjan perhevapaista. He ovat valmiit sopimaan uudistuksesta, vaikka työmarkkinaosapuolet eivät olisikaan ratkaisusta yksimielisiä.
Vihreät seisovat Ohisalon mukaan 6+6+6 kuukautta -mallin takana. Lisäksi kotihoidontukea tulisi kehittää hoitorahan suuntaan.
– Tämä lisäisi vaihtoehtoja. Nykyisin perheiden vaihtoehdot ovat hyvin rajoitettuja.
Erimielisyyttä yt-lain uudistussuunnasta
Poliitikkojen rintamalinjat selvenevät, kun päästään yt-lain uudistamiseen. Kaikki kannattavat lain uudistamisesta, mutta suunnasta ollaan erimielisiä.
Mykkänen ottaisi Ruotsista mallia paikalliseen sopimiseen ja yritysten hallintojen henkilöstöedustukseen.
– Suurin osa työnantajayrityksistä ei ole järjestäytyneitä. Meidän pitää mahdollistaa niillekin paikallinen sopiminen.
Mykkäsen mielestä liitot voisivat antaa tukea paikalliseen sopimiseen työpaikoilla, joissa ei ole luottamusmiestä. Sopimukset rekisteröitäisiin valtakunnansovittelijan toimistoon.
Lintilä ottaa asiaan etäisyyttä ja varoittaa, ettei paikallisessa sopimisessa pidä mennä ”villiin viidakkoon”. Perustuslaki ja ILO:n sopimukset sitovat kaikkia osapuolia.
Rinne painottaa, että paikallinen sopiminen tulee kyseeseen työpaikoilla, jotka ovat yleissitovuuden piirissä ja joissa on luottamusmies.
Poliitikkojen piinapenkki pidettiin YTN Summit -tapahtumassa Helsingissä 15. maaliskuuta. Moderaattorina toimi Talouselämän toimituspäällikkö Marjo Ollikainen. Kommentit löytyvät sosiaalisesta mediasta tunnuksilla #ytnsummit ja #vaalit.
YTN:n kärkitavoitteet seuraavalle hallitukselle
- Kilpailukieltoja on rajoitettava, ja kilpailukiellon ajalta on aina maksettava palkan suuruinen kompensaatio.
- Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan kilpailukiellon aikainen toimeentulo on turvattava. Näin yritys joutuu miettimään kilpailukiellon hintaa ja tarpeellisuutta.
- Yhteistoimintalaki on uudistettava siten, että henkilöstön edustus, osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet kasvavat.
- Työntekijöitä tulee kuulemisen sijaan kuunnella, ja heidän esityksiään tulee arvioida aidosti. Saksan henkilöstöedustuksen mallista voisi ottaa oppia Suomessa, Hankamäki sanoo.
- Perhevapaita tulee uudistaa siten, että vapaat jakautuvat tasaisemmin miehille ja naisille. Heille pitää tarjota tasa-arvoiset mahdollisuudet työuraan.
Tutustu YTN:n hallitusohjelmatavoitteisiin täällä.
YTN Summitin tiedotteen yt-lain uudistamisesta voit lukea täällä.
Tallenteen paneelista voit katsoa Youtube-kanavaltamme: https://www.youtube.com/watch?v=nmPWOjDR5QI
Teksti: UP-Uutispalvelu/Birgitta Suorsa
Kuvat: Jari Rauhamäki/YTN