Skip to content

Blogi: Onko työmarkkinoiden nokkakolari vielä vältettävissä?

På svenska | In English

Konstit on monet, sanoi isäntä, kun traktorilla navetan seinän läpi ajoi. Samankaltaisella isännän otteella maan hallitus edistää järkähtämättä hallitusohjelmaan kirjattuja työmarkkinoihin liittyviä lakimuutoksia, palkansaajaliittojen esityksistä ja vastustuksesta huolimatta.

Työmarkkinoilla on kriisiytyvä pattitilanne edessä. Toisaalla hallitus jatkaa lakimuutosten valmistelua ja toisaalla ammattiliitot ilmoittavat yhä laajentuvista poliittisista mielenilmaisuista. SAK:n ja STTK:n liittoja lakkoilee helmikuun alkupäivinä. Akava on osaltaan ilmoittanut 6.2. iltapäivällä järjestettävästä ulosmarssista, jonka järjestelyistä ja mukana olevista liitoista voit lukea tarkemmin verkkosivultamme.

Mustavalkoisen tilanteen ratkaisemiseen tarvittavia harmaan sävyjä ei tällä hetkellä ole näkyvissä. Akava ja sen jäsenliitot ovat toimineet sikäli johdonmukaisesti, että olemme tarjonneet hallitukselle useita vaihtoehtoja ja esityksiä työelämäkysymysten ratkaisuun. Niitä hallitus on kuullut, mutta ei kylläkään kuunnellut. Suurin ongelma on, että lakimuutoksia valmistellaan kolmikantaryhmissä yksi kerrallaan ja toisistaan riippumatta. Vähääkään työmarkkinoiden toimintaa ja työlainsäädäntöä tunteva ymmärtää, että kyse on viime kädessä kokonaisuudesta ja sellaisena asioista myös pitäisi neuvotella.

Jotta leimallisesti hallituksen ja ay-liikkeen väliseksi äitynyt ottelu voisi ratketa jollain järkevällä tavalla, pitäisi myös työnantajaliittojen tulla katsomosta kentälle pohtimaan tilanteeseen ratkaisua. Työnantajienkin kannattaisi olla huolissaan. Niin paljon kuin puhutaankin vaikkapa paikallisen sopimisen merkityksestä, nykykehitys ei tule millään tavalla edistämään sitä, mikä on paikallisen sopimisen perusta, eli osapuolien välistä luottamusta.

Jo nyt voi ennustaa, että työmarkkinatilanne ja lakimuutokset vaikuttavat myös syksyllä alkaviin työehtosopimusneuvotteluihin tavalla tai toisella. Ensimmäisenä päättyvät teknologiateollisuuden sopimukset marraskuun loppuun, joten neuvottelupöytiin istutaan todenteolla syys-lokakuussa. Ilmapiiri voi olla kireä ja se minkä hallitus on lainsäädäntökynällä palkansaajien asemaa heikentänyt, löytynee todennäköisesti tavoitteenamme työehtosopimuspöydissä.

Lue myös:

Tiedote: Keskustelut työmarkkinamallista päättyivät tuloksettomana
Blogi: Tarjous, josta ei voi kieltäytyä
Blogi: Tasa-arvo tehdään teoilla, ei julistuksilla
Blogi: Marraskuun kihlaus vai haulikkohäät?
Tiedote: Suomi ansaitsee kestävän ja toimivan työmarkkinamallin
Blogi: Kuoppaista kyytiä luvassa
Tiedote: Liittojen sopimusautonomia vaakalaudalla
YTN:n hallitusohjelmatavoitteet

 

Blogin kirjoittaja:

Teemu Hankamäki
varapuheenjohtaja, neuvottelupäällikkö

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu