Skip to content

Blogi: Kuoppaista kyytiä luvassa

På svenska | In English

Neuvottelupäällikkömme Petteri Oksan blogikirjoitus henkilöstöedustajillemme:

Työmarkkinoihin vaikuttaa talouden heikko suhdanne. Työvoiman vähentämiseen tähtäävien muutosneuvotteluiden määrä on ollut kasvussa, eivätkä talousluvut lupaa lähitulevaisuudelle parempaa. Tämä vaikuttaa yrityksiin ja henkilöstön edustajiin vahvasti. Olkaa yhteydessä alojenne toimijoihin muutosneuvotteluinfojen järjestämiseksi näissä tilanteissa. Ja muistakaan myös liittojen urapalvelut ja muut työllistymistä helpottavat palvelut.

Kuoppaista kyytiä on luvassa myös hallitusohjelman johdosta. Selvää on, että hallituksella on erittäin voimakas tahto muuttaa suomalaista työelämää. Työelämän sääntelyn osalta ohjelmassa on kerrottu tarkkaan, mitä halutaan muuttaa ja miten. Ensimmäisenä ollaan säätämässä työrauhan kiristämisestä eli lakko-oikeuden rajoittamisesta tänä syksynä. Seuraavana on vuorossa paikallisen sopimisen vapauttaminen sopimusten osapuolimääräyksistä ja työnantajan järjestäytymisestä keväällä.

YTN keskittyy ennen kaikkea niihin asioihin, jotka muuttavat neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää. Paikallisen sopimisen muutosten ohella näitä ovat valtakunnansovittelijan sitominen lainsäädännöllä vientimalliin eli että hänellä ei olisi enää laillista mahdollisuutta tehdä sovittelussa nk. yleistä linjaa suurempia korotuksia ja sopimusten rajoittaminen muutosneuvottelu- ja lomautustilanteissa. Näissä siis hallitus on puolittamassa vähimmäisaikoja sekä neuvotteluissa että lomautusilmoitukissa eikä pidemmistä ajoista voisi sopia työehtosopimuksilla toisin.

Työmarkkinoilla nähdään varmasti syksyn ja talven mittaan erilaisia toimenpiteitä, joilla näihin tavoitteisiin pyritään vaikuttamaan neuvotteluiden lisäksi. Varmaa on, että pomppuja työmarkkinakyytiin tulee.

Sopimusrintamalla on hiljaisempaa valtakunnallisten sopimusten ollessa voimassa ensi vuoteen. Useammassa yrityksessä tosin neuvotellaan yrityskohtaisten sopimusten pohjalta. Toki erilaista yhteistyö- ja kehittämistoimintaa on kaikkien työnantajatahojen kanssa.

Tulevissakin pompuissa selvää on, että järjestäytyminen on paras edunvalvontateko ja tavoitteemme tunteva jäsenistö on paras suoja heikennyksiä vastaan. Kysykää siis liittoihin kuulumattomat työkaverit mukaan ja viestikää, mistä työmarkkinoilla on kysymys ja miten yhdessä haluamme parempaa työelämää.

Jäseninämme on 20 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme lähes 178 000 asiantuntijaa ja esihenkilöä eri toimialoilla. Tutustu YTN-liittoihin.

 

Petteri Oksa
YTN:n neuvottelupäällikkö

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu