Skip to content

Blogi: Tuoreita tulosnostoja YTN-datasta tilintarkastus- ja liikkeenjohdon konsultointialalle

Yhdeksän eri liiton yhteinen työmarkkinatutkimusaineisto yksityisen sektorin vastaajien osalta vuodelta 2024 on valmistunut. Tämä ns. YTN-data käsittää läpileikkauksena yhteensä 26254 henkilön vastaukset. Data pitää sisällään tiedot mm. palkkatasosta, palkan muutoksista ja muutosten keskeisimmistä taustatekijöistä, tulospalkkauksen yleisyydestä ja tulospalkkioiden suuruudesta, ”todellisesta työajasta” henkilön itsensä kokemana sekä kokemuksista koskien yleistä tilannetta työpaikalla (vakaus) ja oman työsuhteen varmuudesta.

Tilintarkastus- ja liikkeenjohdon konsultoinnin alalta vastaajia saatiin 701. Alalla vastaajien keskiarvoikä 39,1 vuotta oli matalin kaikista aloista, joiden osalta YTN-data koostetaan; kaikkien YTN-datan vastaajien keskiarvoikä oli 43,2 vuotta. Vastaavasti myös ”ammatti-ikävuosien” määrä on keskimäärin selvästi pienempi kuin koko datassa yhteensä. Asemataso ja ammatti-ikävuodet ovat erityisen keskeisiä taustatekijöitä palkkatasoa ajatellen. 66 % alan vastaajista sijoittui asiantuntijatasolle ja 16 % keskijohtoon.

Nostoja keskeisistä palkkaan liittyvistä tuloksista kokoaikatyössä olleiden vastaajien osalta

Palkkamediaani (peruspalkka ja mahdolliset luontoisedut) tällä alalla oli 4603 euroa/kk. Koko YTN-datassa vastaava luku oli 5023 euroa/kk. Kun puhutaan vastaajajoukon palkkatason muutoksista suhteessa edellisvuoteen, on muistettava, että vastaajajoukko ei ole eri vuosina täysin sama. Täten kehityslukuihin pitää suhtautua hieman varauksella (esim. muutokset asematasojakaumassa vaikuttavat asiaan). Tällä alalla kävikin vastaajien osalta niin, että mediaanipalkka alalla oli jopa hieman matalampi kuin vuonna 2023. 19 % ansaitsi alle 3500 euroa/kk ja 17 % yli 7000 euroa/kk. Yleisesti koko YTN-datan osalta palkkamediaani nousi 2,0 ja -keskiarvo 2,2 % syksyn 2023 tilanteesta.

Alan sisällä omalla kohdallaan palkan nousun suhteessa edellissyksyyn oli kokenut 67 % vastaajista, tämä osuus oli 12 prosenttiyksikköä pienempi kuin koko datassa yhteensä. Palkan muutoksen syinä korostuivat ns. meriittikorotus (henkilökohtaiseen suoriutumiseen liittyvä korotus; 37 % palkan muutoksen kokeneista), yrityksessä kaikille samansuuruisena jaettu yleiskorotus (29 %), uusi asema tai tehtävä saman yrityksen sisällä (20 %), uusi työnantaja (16 %) sekä muu paikallinen tai yrityskohtainen korotus (16 %).

Ala onkin tässä suhteessa hyvin erilainen kuin koko YTN-aineisto yleisesti; yleiskorotusten suhteellinen merkitys on selvästi pienempi ja vastaavasti meriittikorotusten, työnantajan vaihdoksen ja uuden aseman tai tehtävän suhteellinen merkitys suurempi. Koko YTN-aineiston tasolla jopa 67 % palkan muutoksen kokeneista ilmoitti kaikille yrityksessä jaetun yleiskorotuksen ainakin yhtenä muutoksen taustana. Luonnollisesti tässä painottuvat ne alat, joilla oma työehtosopimus määrittää palkankorotuksia.

Tulospalkkiojärjestelmän piirissä oli alan vastaajista 64 % (koko YTN:n tasolla 54 %). Tuosta joukosta kolme neljäsosaa sai tulospalkkion vuonna 2024. Tulospalkkion suuruus suhteessa vuosipalkkaan oli mediaanin valossa 8 % ja keskiarvon valossa 12,5 %. Nämä olivat hieman suurempia kuin koko YTN:ssa yhteensä. Tulospalkkioiden suuruudet vaihtelevat asematasoittain hyvin paljon.

Ylitöistä alalla ei yleensä saa korotettua korvausta

Todellinen viikkotyöaika vuoden aikana oli alalla keskiarvon valossa 39,7 ja mediaanin valossa 38,5 tuntia. Tämäkin asia on vahvasti sidoksissa asematasoon. Koko YTN:n tasolla vastaavat tunnusluvut olivat 39,1 ja 38 tuntia.

Tilintarkastus- ja liikkeenjohdon konsultoinnin alan vastaajista 18 kertoi, että he eivät tee ylitöitä. Ylitöitä tekevillä yleisin korvaustapa on ilman korotuksia rahana tai vapaana (noin joka kolmas). Lähes yhtä moni ilmoitti, että ylitöitä ei korvata tai niiden katsotaan sisältyvän peruspalkkaan.

Vastaavasti vapaa-ajalla matkustamisen osalta joka kolmas ilmoitti, että ei matkusta työasioissa työajan ulkopuolella. Muiden osalta selvästi yleisintä on, että asiaa ei korvata erikseen tai sen katsotaan sisältyvän peruspalkkaan. 14 % kaikista alan vastaajista totesi saavansa korvauksen ilman korotusta rahana tai vapaana. Tässäkin teemassa on hyvin paljon vaihtelua YTN:n sopimusalojen välillä. Matkustuspäiviä alalla kertyi (heidän joukossaan jotka matkustivat vähintään yhden päivän, näitä oli vajaa puolet kaikista) mediaanitasolla seitsemän ja keskiarvotasolla 13 päivää. Luvut olivat hieman matalammat kuin YTN-tasolla yhteensä.

Työpaikkojen tilanne alalla nähtiin vakaana

Yleisesti työpaikan tilanteen koki vakaaksi tai melko vakaaksi lähitulevaisuudessa 85 % alan vastaajista. Vastaava osuus oli koko YTN:ssa 67 %, joten ala erottui tässä erityisen selvästi edukseen. Suhteessa vuoteen 2023 osuus oli samaa tasoa. Oman tilanteensa koki vakaaksi tai melko vakaaksi 90 % alan vastaajista (koko YTN:N tasolla 81 %). Muutosta suhteessa vuoteen 2023 ei tässäkään kohdin ollut.

Tuloksiin perehdytään lisää muun muassa alan jäsenwebinaarissa keskiviikkona 21. toukokuuta klo 8.15. Webinaarin löydät YTN:n tapahtumakalenterista.

Juha Oksanen

juha.oksanen@ytn.fi

Kirjoittaja toimii tutkijana YTN Tilintarkastus- ja liikkeenjohdon konsultointialan sekä taloushallintoalan toimijaryhmässä.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu