Skip to content

Henkilöstöedustaja neuvotteli kunnon paketin Kaipolaan

Lopetettavan paperitehtaan yt-neuvotteluissa muutosturva saatiin lakisääteistä paremmaksi.

UPM:n Kaipolan ja Jämsänkosken yhteyshenkilö Pekka Rantala edusti lopetettavan Kaipolan sanomalehtipaperitehtaan ylempiä toimihenkilöitä yhteistoimintaneuvotteluissa. Tilanteeseen nähden hän on tyytyväinen neuvottelujen tuloksista.

– Muutosturvaan liittyvistä asioista olen pystynyt keskustelemaan työnantajan kanssa. Enemmän olen pyytänyt kuin saanut, mutta ihan hyvä vastaantulo on ollut.

Työntekijät saavat muun muassa ulkopuolelta ostettua valmennus-koulutuskonsultaatiota uuden työn etsintään. Työnantaja käyttää siihen kuukausipalkan verran rahaa henkilöä kohden.

UPM Communication Papers päätti elokuussa sulkea Kaipolan sanomalehtipaperia valmistavan tehtaan Jämsässä. Yt-neuvottelut käynnistyivät syyskuun alussa ja kestivät lokakuulle.

Koneet pysähtyvät joulukuun puolivälissä. Tehtaalle jää määräajaksi töihin noin 20 henkeä varmistamaan voimalaitoksen toimintaa ja turvaamaan tehdasta.

Kaipolassa työnsä menettää 448 työntekijää, joista noin 30–40 on ylempiä toimihenkilöitä. Uusiin tehtäviin konsernin sisällä Jämsänkoskelle erikoispapereiden liiketoimintaan pääsee 20 henkeä, jotka ovat hoitaneet Kaipolan ja Jämsänkosken tehtaiden yhteisiä tehtäviä, kuten jätevedenpuhdistamoa ja ympäristösuojelua.

Liiketoiminta vähenee Suomessa

UPM investoi sellutehtaan rakentamiseen Uruguayn Paso de los Torosiin ja biojalostamon rakentamiseen Saksan Leunaan. Suomessa yhtiön liiketoiminta sen sijaan supistuu.

Henkilöstön edustajana Rantala ei pysty takaamaan kenenkään työpaikkaa, vaikka hän on asiasta työnantajan kanssa keskustellut. Sen sijaan muutosturvaan hän sai ajettua useita parannuksia.

Noin 20 prosenttia irtisanottavista pääsee eläkejärjestelyiden tai työttömyysturvan lisäpäivien kautta eläkkeelle. Joukossa ei ole montaa ylempää toimihenkilöä.

– Jos työntekijät ovat eläkeputki-ikäisiä, toiveissa on, että heidän kohdallaan voidaan joustaa aikamääreistä, joiden pitäisi tulla täyteen, Rantala sanoo.

Työnantaja maksaa määräajan työmatkakulujen kompensaatiota, väliaikaisen asumisen tukea ja muuttoavustusta niille, jotka siirtyvät muihin tehtäviin toiselle paikkakunnalle UPM:n sisällä. Opiskelijoiksi ryhtyville työnantaja maksaa irtisanomisajan palkan kertasuorituksena. Yrittäjäksi ryhtyvät saavat tietyin ehdoin starttirahaa.

Neuvotteluissa tarvitaan henkilöstönedustajaa

Omasta kohtalostaan Rantala ei vielä tiedä, mutta hän ei ole hirveän huolissaan. Hän toimii Jokilaakson tehtailla eli Jämsän Kaipolan ja Jämsänkosken tehtailla ympäristöinsinöörinä sekä tarvittaessa asiantuntijatehtävissä koko UPM-konsernissa.

Lisäksi hän hoitaa luottamustehtäviä UPM-konsernin Suomen ylempien toimihenkilöiden luottamusvaltuutettuna. Luottamushenkilöllä on irtisanomissuoja, joka ei tosin estä irtisanomista, jos kaikki työpaikan työtehtävät lakkaavat.

– Teen sen verran hommia koko konsernille, etten ole ruvennut synkistelemään, Rantala sanoo.

Työantaja suhtautuu Rantalan mielestä häneen asiallisesti. Luottamushenkilön tehtävä on välttämätön osa yt-prosessia.

– Yhteistyöstä on hankala puhua, mutta yhteistoimintaneuvotteluitahan ne ovat. Ylempien toimihenkilöiden osalta ne on käyty ennen riitelemättä läpi ja niin nytkin.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Mervi Ojala                  

Teksti on julkaistu alun perin Insinööri-lehdessä 15.10.2020.

 

Tutustu myös:

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu