Aidianin pihalla Espoossa seisoo aamuseitsemästä lähtien neljä Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n liiveihin ja pipoihin pukeutunutta lakkovahtia. Hetkittäin tuulee ja tulee lunta, mutta lämpimästi pukeutuneina he tarjoavat vastaantulijoille suklaata ja lakkoesitteitä.
– Olen lakossa ihan hyvillä mielin, koska moni meillä on ilmaissut tukensa tälle asialle. Emme ole tässä turhaan, sanoo ylempien henkilöiden luottamushenkilö Johannes Siivinen.
Vieressä seisoo varaluottamushenkilö Iida Raaska, joka valittiin tehtävään vuodenvaihteessa.
– Onhan tämä jännittävä tilanne. En tiennyt, mihin ryhdyin, kun lupauduin varaluottamushenkilöksi, Raaska naurahtaa.
Pysäköintialueelta kävelee harvakseltaan ihmisiä tehdasalueelle päin. Useimmat ottavat esitteen mukaansa, mutta jokunen pysähtyy juttelemaan. Samaa väylää pitkin kulkevat viereisissä Orionin ja Fermionin tiloissa työskentelevät työntekijät. Myös lakon piirissä olemattomien yritysten ylemmät toimihenkilöt ovat selvästi tietoisia alan työmarkkinatilanteesta.
– Jos lakko jatkuu, niin mekin pääsemme mukaan, yksi vitsailee.
Lakko leviää Orionille kahden viikon kuluttua, jos alan ylemmille toimihenkilöille ei saada työehtosopimusta ennen sitä.
Lakko uhkaa levitä
Tänään ensimmäisenä lakkopäivänä ylemmät eivät tee töitä Aidianin lisäksi Bayerilla, Biovianilla, Blueprint Geneticsillä, Borealis Polymersillä eivätkä CABBilla.
Lakot jatkuvat kiirastorstaina sekä perjantaisin kahden ja kolmen viikon kuluttua. Lakkojen piiriin kuuluu yhteensä 24 yritystä, joissa työskentelee noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.
Yhden päivän lakosta Aidianilla ei aiheudu isoa vahinkoa työnantajalle, mutta viesti tulee selväksi. Tuotanto ja laboratorion toiminta pyörii työntekijöiden ja toimihenkilöiden voimin normaalisti.
– Jos tänään tulee tilanteita, joissa tarvitaan kemistin lausuntoa, niin työtä ei ehkä pystytä jatkamaan, Raaska tarkentaa.
Aidian kehittää ja valmistaa diagnostisia testejä perusterveydenhuoltoon. Espoossa yrityksellä on töissä 250 henkeä, joista ylempiä toimihenkilöitä on puolet.
Palkankorotukset kiinnostavat
Siivinen on keskustellut työehtosopimusneuvotteluista oman talon johdon kanssa aiemmin. Hänen mukaansa halu sopia on myös työnantajan puolella.
– Kyllä heitä palkankorotukset kiinnostavat. Hekin ovat ylempiä toimihenkilöitä.
Työehtosopimusneuvottelut alkoivat joulukuussa, ja vanha työehtosopimus päättyi tammikuun lopussa. Neuvotteluosapuolet YTN ja Kemianteollisuus ry ovat neuvotelleet yli kymmenen kertaa tuloksetta. Valtakunnansovittelija on tavannut osapuolet kolmesti, ja sovittelu jatkuu sunnuntaina.
Työriidassa neuvotteluosapuolet eivät ole päässeet sopuun työehdoista eivätkä palkankorotuksista. Muilla henkilöstöryhmillä kemian alalla on jo työehtosopimukset.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun kemian alan ylemmät toimihenkilöt lakkoilevat sen jälkeen, kun vuonna 2010 lakolla saavutettiin alalle työehtosopimus.
Teksti ja kuvat: Janne Luotola
Julkaistu alun perin Insinööri-lehdessä.