Skip to content

Kiertueelta haettiin potkua syksyn sopimusneuvotteluihin

Palkankorotukset ja kilpailukykysopimuksen sisältämä työajan pidentäminen olivat ykkösaiheita YTN:n kolmen alan kiertueella.

YTN:n kolme Teknologiateollisuus ry:n kanssa neuvottelevaa sopimusalaa – teknologiateollisuus, suunnitteluala ja tietotekniikan palveluala – järjestivät toukokuussa yli kahdenkymmenen tilaisuuden kiertueen.

Tilaisuuksia oli eri puolilla Suomea ja ne olivat osa valmistautumista syksyn neuvottelukierrokseen.

Kiertue kantoi nimeä “Työehdoilla on väliä“. Teknologiateollisuuden vastaava asiamies Hannu Takala sanoo nimen olleen osuva: palkansaajien ostovoiman kehitys ja palkankorotukset olivat selkeästi eniten keskustelua herättänyt asia tilaisuuksista.

– Jo tämänkin perusteella voi ennustaa, että syksyn neuvottelukierroksella puhutaan palkoista. Ilmiselvästi jäsenistöä närästää viime vuosien heikko ansiokehitys ja epäily tulevasta ostovoiman heikkenemisestä, hän sanoo.

Takalan mukaan kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomat “kiky-tunnit” olivat toinen suosittu puheenaihe.

– Se tuli selväksi, että niistä halutaan eroon, hän kertoo.

Kiertue puolusti paikkaansa

Takalan mukaan jäsenistön tapaaminen neuvottelukierroksen alla on tärkeää kahdesta syystä. Kentän tuntojen kuunteleminen antaa neuvottelijoille tärkeää tietoa tavoitteista ja jäsenistön valmiudesta tukea neuvotteluja.

– Samalla kannustamme jäseniä osallistumaan, seuraamaan viestintää ja keskustelemaan työpaikoilla tilanteesta. Toimme kiertueen aikana esiin työsuhteen ehtoja mahdollisimman laajasti. Kun yhteiskunnassa kiistatta on paineita työehtojen heikentämiseen, myös ylempien toimihenkilöiden on syytä käydä tällaista keskustelua.

Takala ei usko työehtojen vapauttavaan voimaan sen paremmin kilpailukyvyn nostajana kuin hyvän työelämän kehittäjänä. Hänen mielestään hyvä ja oikeudenmukainen työelämä syntyy yhdessä, ja se edellyttää sopimista.

– Ihminen ei ole kone, vaikka joskus siltä tuntuukin. On huolehdittava myös ihmisen jaksamisesta, työkyvystä, motivaatiosta, osaamisen säilymisestä ja kehittämisestä. Työehdoista puhuttaessa nämäkin asiat on syytä pitää mielessä, Takala painottaa.

Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu