Skip to content

Näköalapaikka työelämän kehittämiseen – työsuojeluvaltuutetut valitaan syksyllä

Julkaistu

Kategoriat

Työsuojeluvaltuutettuna pääsee kehittämään oman työpaikan työhyvinvointia ja tuloksellisuutta. Samalla oma osaaminen karttuu rutkasti.

Työsuojeluvaltuutettujen vaalit käydään työpaikoilla marras-joulukuussa. Vaalit koskevat yksityisen sektorin, kuten teollisuuden ja palvelualojen, työpaikkoja.

Lain mukaan kaikilla vähintään kymmenen työntekijän työpaikoille on valittava työsuojeluvaltuutettu, mutta valtuutettu voidaan valita myös tätä pienemmissäkin organisaatioissa.

Nykyaikainen työsuojelu parantaa tuottavuutta

Liian suuri työmäärä, kiire, keskeytykset, jatkuvat muutokset ja työasioissa matkustamisen lisääntyminen.

Vaikka kiinnostava työ antaa paljon energiaa, se on myös välillä kuormittavaa – ja siitä monilla asiantuntijoilla on omakohtaista kokemusta.

– Onneksi viime vuosina työhyvinvoinnin merkitys yrityksen tuottavuuden ja tuloksellisuuden kannalta on ymmärretty. Meillä ei ole varaa menettää luovuutta väsymykselle, korostaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n työsuojeluryhmän vetäjä, asiamies Sirkku Pohja.


Pohjan mukaan olisi tärkeää, että jokaisella työpaikalla olisi myös asiantuntijoita ja esimiehiä edustava työsuojeluvaltuutettu.

– Tulevaisuudessa työtä tehdään nykyistäkin enemmän ajasta ja paikasta riippumatta. Samaan aikaan teknologian kehittyminen haastaa totutut työnteon tavat. Sen vuoksi on tärkeää, että työntekijöiden jaksamiseen panostetaan entistä enemmän, ja ylemmät toimihenkilöt ovat siinä työssä mukana – tuntevathan he parhaiten käytännön haasteet.

Ole mukana päivittämässä työsuojelua 2020-luvulle

Työntekijöiden ja työnantajan välinen systemaattinen yhteistyö muodostaa työhyvinvoinnin edistämisen kulmakiven. Vakiintunein termein puhutaan työsuojelun yhteistoiminnasta ja siinä paneudutaan muun muassa siihen, mikä asiantuntijoita kuormittaa työssä ja miten siihen puututaan.

Silloin puhutaan esimerkiksi työaikojen ja työstä palautumisen tasapainosta, osaamisen kehittämisestä, johtamisen laadusta, vaikutusmahdollisuuksista työnteon tapoihin ja työympäristöstä.

– Työsuojeluvaltuutettuna pääsee tekemään hyvin konkreettista työtä ja vaikuttamaan siihen, miten omalla työpaikalla panostetaan työhyvinvointiin. Koska työelämä kehittyy vauhdilla, pitää myös työsuojelutoimintaakin kehittää 2020-luvulle, Pohja korostaa.

Kylmiltään työsuojeluvaltuutetuksi ei tarvitse lähteä, vaan YTN ja Työturvallisuuskeskus kouluttavat työsuojeluvaltuutettuja. Työsuojeluvaltuutetulla on oikeus saada vapautusta työsuojelutehtävien hoitoon ja koulutukseen.

Teksti: Aku Karjalainen, YTN
****

Lisätietoa työsuojeluvaltuutetun tehtävästä ja valinnasta: https://www.akava.fi/tyoelama/tyossa/tyosuojelu/tyosuojeluvaalit
http://www.ytn.fi/index.php?page_id=166

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu