Skip to content

Osaajista kilpaillaan, paitsi metsäteollisuudessa

Julkaistu

Kategoriat

EK valittelee osaajapulaa. Osa metsäteollisuusyrityksistä jätti kuitenkin ylemmät toimihenkilöt ilman yleiskorotuksia. Ei ihme, jos metsäteollisuus ei houkuttele osaajia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkisti 24.8. tulokset yrityskyselystään liittyen osaavan työvoiman saatavuuteen. Lähes 70 prosenttia yrityksistä oli vaikeuksia saada osaavaa henkilöstöä. Vaikeinta oli rekrytoida ylempiä toimihenkilöitä.

Moni yritys miettineekin kuumeisesti, kuinka parantaa firman ja toimialan vetovoimaa. Mietitäänkö metsäteollisuudessakin? Eipä kai, sillä yllättävän harvaa alan yritystä tuntuu kiinnostavan pitää kiinni edes nykyisistä osaajista eivätkä alan koulutusohjelmatkaan nuorisoa juuri kiinnosta.

Ei sentin senttiä

Kun Metsäteollisuus ry talvella kieltäytyi neuvottelemasta YTN:n kanssa sopimuksesta, jäivät metsän ylemmät toimihenkilöt kevään 2018 palkankorotusten osalta työnantajan armoille. Niinpä muutamissa yrityksissä ylemmät toimihenkilöt jätettiin ilman yleiskorotuksia – vaikka firmat tekivät erinomaista tulosta.

Ilman yleiskorotusta ylemmät toimihenkilöt jäivät seuraavissa yrityksissä: UPM-Kymmene, Honka, Delfortgroup ja Vapo.

Pron sopimuksen mukaiset korotuksia maksoivat: Koskisen Oy, Sappi, Paperinkeräys ja Jujo Thermal.

Oman linjansa mukaan – mutta muita henkilöstöryhmien korotuksia pienempiä – korotuksia maksoivat: Stora Enso ja Efora, MetsäGroup, Tornator, Caverion ja BMS.

Yleisen tason mukaan korotukset maksoivat: DS Smith ja Adara.

Metsäteollisuuden kanssa sopimukseen päässeet saivat sen sijaan korotukset kattavasti: Paperiliitto, kahden vuoden sopimus, 3,5 prosenttia ja Pro, kahden vuoden sopimus, 3,15 prosenttia.

Pitkää päivää, rankkaa matkustamista

Metsäteollisuuden ylempien toimihenkilöiden kohtelu näyttää myös muiden YTN-alojen rinnalla epäreilulta. Verrattaessa metsäteollisuudessa ylempiä toimihenkilöitä muihin ylempiin, nähdään, että työajat ovat alalla pisimmät ja matkustamista on eniten – mutta työhön käytetystä vapaa-ajasta ei juurikaan korvauksia makseta.

YTN:n tietojen perusteella metsäteollisuuden ylemmillä toimihenkilöillä on halu saada oma sopimus sekä valmiutta tukea neuvotteluja painostustoimin. Yli 90 prosenttia on oman sopimuksen kannalla! Painostusvalmiutta ei kuitenkaan vielä keväällä ollut riittävästi lakkovaroituksen jättämiseksi.

YTN kannustaakin metsäteollisuudessa työskenteleviä miettimään tilannetta työpaikoillaan ja mahdollisuuksia sekä toimenpiteitä asioiden korjaamiseksi.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu