Skip to content

Verokannuste kolmelta päivältä

Työmarkkinajärjestöt pääsivät sopuun raamisopimuksessa sovitusta kolmen päivän koulutusoikeudesta pitkän väännön jälkeen. Se korvattiin osaamisen kehittämisen toimintamallilla.

YTN:n teknologiateollisuuden pääneuvottelija Ismo Kokko uskoo, että kolmen päivän verokannuste on työnantajille niin iso, että kolme päivää koulutusta saavat jatkossa myös ne, joiden koulutuspäivät jäävät nyt alle kolmeen. Subjektiivinen oikeus koulutukseen ei kuitenkaan toteudu.

Osaamisen kehittämisen malli tarjoaa kaikille mahdollisuuden koulutuksen, mikä on tärkeää, kun korostetaan korkean koulutuksen merkitystä Suomelle. Kokon mukaan malli edistää henkilöstön tasa-arvoa yli yritysrajojen. Malli ohjaa yrityksiä tarjoamaan koulutusta myös yli 55-vuotiaille sekä lomautus- ja irtisanomisuhan alaisille.

Toimintamallista jäi puuttumaan kannusteet, kuinka toimitaan kolmannella sektorilla, jossa verokannuste ei toimi. Mallissa ei sovittu myöskään sanktioista työnantajalle, jos henkilöstölle ei anneta koulutusmahdollisuutta. Vain verovähennys jää saamatta.

– Valvonta työpaikoilla jää luottamusmiehille. Jos luottamusmiestä ei ole, kuka valvoo, että henkilöstö pääsee koulutukseen vähintään kolmena päivänä vuodessa, Kokko aprikoi.

Syksyllä 2011 koulutuspäivistä sovittiin epäselvästi ja eri osapuolilla oli vaihtelevia tulkintoja sopimuksen sisällöstä. Kokon mukaan alkuviikosta sopimuksen suurin arvo on siinä, että se saatiin aikaan. Jos koulutusoikeus olisi jäänyt avoimeksi, loppuvuoden työehtosopimusneuvottelut olisivat vaikeampia.

– Sopimalla palautettiin luottamusta järjestelmään, Kokko sanoo.

Osaamisen kehittämisen toimintamalli 2013.pdf

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu