Skip to content

Ylityökielto

Tiedote: Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa neuvottelutulos 2.1.2022 teknologiateollisuuden, suunnittelu- ja konsulttialan sekä tietotekniikan palvelualoille

Ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot

YTN päätti asettaa ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot teknologiateollisuuteen 4.-19.12.2021 vauhdittamaan työehtosopimusneuvotteluja. Kiellon aikana työtä ja matkustamista tehdään vain säännöllisenä työaikana.

YTN päätti asettaa suunnittelu- ja konsulttialan ”venymiskieltoon” alkaen 4.12. Kielto on voimassa toistaiseksi. Venymiskielto tarkoittaa ylityökieltoa, kieltoa matkustaa vapaa-ajalla työasioissa sekä kieltoa kerryttää liukumasaldoa.

Julistetut kiellot ovat laillisia, koska ylitöistä ja matkustamisesta säännöllisen työajan ulkopuolella on aina muutoinkin oikeus kieltäytyä, eikä työrauhavelvollisuutta ole. Ylityön tekeminen ja vapaa-aikana matkustaminen vaatii työaikalain mukaan aina työntekijän suostumuksen.

Venymiskiellon aikana ei myöskään kerrytetä liukumasaldoja eikä tehdä liukumalla työtä yli normaalin päivittäisen työajan. Liukumia ja saldoja voi pyrkiä päinvastoin lyhentämään.

Lue lisää tiedotteestamme, miksi painostustoimet ovat tarpeen: Teknologiateollisuus, Suunnittelu- ja konsulttiala

Mitä ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto tarkoittaa?

  • Kiellot astuvat voimaan 4.12. klo 00.00 ja päättyvät Teknologiateollisuudessa 19.12. klo 24.00. Suunnittelu- ja konsulttialalla kielto on voimassa toistaiseksi.
  • Kiellot koskevat kaikkia teknologiateollisuudessa työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä sekä kaikkia sunnittelu- ja konsulttialan ylempiä toimihenkilöitä.
  • Ylityökielto tarkoittaa, että kiellon aikana alalla tehdään työpäivinä työsopimuksen mukaista säännöllistä työaikaa, joka on alan ylemmillä toimihenkilöillä valtaosin 7,5 tuntia päivässä. Osalla se voi olla 8 tuntia. Säännöllisen työajan ylittävän työn tekeminen on kielletty ylityökiellon aikana.
  • Liukuvassa työaikajärjestelmässä voidaan työaikaa lyhentää, mutta ei pidentää. Liukuma on työnantajalle annettu jousto, jota ei pidä antaa.
  • Vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto tarkoittaa, että kaikki työmatkat alkavat ja päättyvät työajalla.
  • On syytä painottaa, että ylityöstä tai työasioissa vapaa-ajalla matkustamisesta kieltäytyminen ei vaadi erityistä syytä.
  • Kiellot koskevat kaikkia alalla työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä, niin järjestäytyneitä kuin järjestäytymättömiäkin. Näin ollen liittoon kuulumattomuus ei ole syy kiertää asetettuja kieltoja.

Sopimusalakohtaisia uutisia löydät etusivultamme sekä kootusti neuvottelusivulta. Suunnittelualan neuvottelu-uutiset löydät täältä. Lisäksi päivitämme neuvottelu-uutisia myös somekanaviimme.

Kysymyksiisi vastaavat myös eri sopimusalojen sopimusalavastaavat. Myös oman yrityksesi ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehet ovat apunasi. Lähetämme myös alakohtaisia uutiskirjeitä YTN-liittojen jäsenille. Huolehdithan, että työpaikka- ja yhteystietosi ovat ajan tasalla oman liittosi jäsenrekisterissä!

Asiointipalvelu