Skip to content

”Ay-liikkeen diktaattorimaiset pamput käskyttävät työntekijät lakkoon!”

Poliittisista lakoista on piirretty julkisuuteen kuvaa, joka näyttää omituiselta. Syyttämällä lakoista ay-liikettä syytetään tosiasiallisesti työntekijöitä.

Petteri Orpon hallitusohjelmaan kirjatut työntekijän asemaan ja sosiaaliturvaan kohdistuvat heikennykset ovat kohdanneet laajaa vastustusta, mikä on näkynyt aina vain laajempina poliittisina lakkoina.

Asiasta uutisoitaessa käytetään lähes poikkeuksetta termiä ”ay-liike”. Ay-liike lakkoilee, ay-liike vastustaa hallitusohjelmaa, ay-liike osoittaa voimaansa. Julkisessa keskustelussa termiä käytetään usein melko raflaavastikin. Ay-liike on vastuuton, ay-liike kaataa elinkeinoelämän/teollisuuden/yrittäjät/Suomen, sahaa oksaa työntekijän alta, vie ruoan lasten suista, ja yrittää vaikuttaa demokratiaan ulkoparlamentaarisesti. Onpa ay-liikettä nimitetty mafiaksikin, jopa ministeritasolla.

Sosiaalisessa mediassa ja uutisten kommenttipalstoilla taas pidetään varmana tietona sitä, että ay-liikkeen diktaattorimaiset johtajat, ”ay-pamput”, kehittelevät laittomia lakkoja vain omaa asemaansa pönkittääkseen. Ja että työntekijätkin lakkoilevat vain siksi, että ay-pamput käskevät heidän lakkoilla.

Tällä tavoin ay-liikkeestä ja työntekijöistä piirtyy epämääräinen ja omituiselta näyttävä kuva. Eikä suotta, sillä kuva ei ole totta.

Kuva selkenee huomattavasti, kun korvaa termin ”ay-liike” termillä ”työntekijät”: työntekijät lakkoilevat, työntekijät vastustavat hallitusohjelman kirjauksia, työntekijät osoittavat voimaansa.

Sillä työntekijät muodostavat ay-liikkeen. Työntekijät ovat ay-liike. Ay-liike ammattiliittoineen on työntekijöiden itsensä perustama väline, jolla he voivat yhdessä vaikuttaa niihin asioihin, joihin yksittäinen työntekijä ei pysty vaikuttamaan. Ja liitot johtajineen tekevät, mitä jäsenet käskevät, eikä toisinpäin.

Ketään ei saa lakkoon käskemällä, lakot eivät yksinkertaisesti toimi niin. Työntekijä menee lakkoon vain, jos hän itse kokee, että sille on painava ja asiallinen syy.

Nyt työntekijät näkevät hallitusohjelman työelämään liittyvissä kirjauksissa historiallisen suuria heikennyksiä. Niistä osa on tässä kohtaa jo realisoitunut, ja pahempaa on luvassa. Orpon hallitus ei osoita minkäänlaista halua perääntyä taantumuksellisesta ohjelmastaan, eikä sen enemmistöhallituksena tarvitsekaan niin tehdä. Yksittäinen työntekijä kokee olevansa voimaton estämään kehityskulkua.

Onneksi työntekijän ei tarvitse olla yksin, sillä järjestäytyneenä hänellä on rinnallaan muut vertaisensa. Työntekijöiden perustamia ammattiliittoja, ay-liikettä ja niiden yhdessä muodostamaa joukkovoimaa tarvitaan nyt Suomessa enemmän kuin vuosikymmeniin.

Työmarkkinoiden lukkotilanteesta voidaan päästä vasta sitten, kun hallitus suostuu työntekijöiden kanssa aitoon neuvotteluun.

Siihen saakka poliittisille lakoille on asiallinen ja painava syy.

 

Björn Wiemers
Sopimusalavastaava, YTN tietoala

 

 

YTN ei ole neuvottelujärjestönä mukana poliittisissa mielenilmauksissa. YTN-liitot päättävät itsenäisesti osallistumisestaan työtaistelutoimiin ja lisätietoa niistä saat suoraan asianomaisista liitoista.

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu