Skip to content

Blogi: Erimielisyys ei ole riitelemistä

På svenska
In English

Ylempien toimihenkilöiden määrä työmarkkinoilla on suurempi kuin koskaan. Myös ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö on suurempi kuin koskaan. Meidän on pystyttävä toiminnassamme ja edunvalvonnassamme entistä enemmän vastaamaan tähän: ylempien toimihenkilöiden asema työmarkkinoilla on koko ajan suurempi ja sitä kautta meidän asemamme edunvalvonnassa on koko ajan merkittävämpi.

Yksi huomionarvoinen piirre näyttää liittyvän ylempien toimintaan työpaikoillaan. Olemme paljon vähemmän erimielisiä työnantajien kanssa. Ainakin virallisesti näyttää olevan näin. Luottamushenkilöiltämme tulee kaikilla aloilla hyvin vähän erimielisyysmuistioita, joilla erimielisyydet siirretään työmarkkinaosapuolten välille.

Kun kuuntelen luottamusmiehiä ja -henkilöitä, en ole ollenkaan varma, johtuuko tämä siitä, että meillä olisi vähemmän erimielisyyksiä. Jostain syystä näitä ei kuitenkaan ”virallisteta” muistioilla. Jos kyse on siitä, että koetaan, ettei haluta riidellä, on tämä sääli.

Erimielisyysmuistio ei ole riitelemistä, vaan prosessinmukaista asianhoitamista. Sillä saadaan sopimusosapuolten välille näkyviin, mistä ollaan eri mieltä.

Jos sopimusten tulkinnassa on erimielisyyksiä, kannattaa reippaasti olla erimielinen. Jos ei saa paikallisessa palkkaneuvottelussa riittäviä tietoja tai jos luoton rooli muuten ohitetaan, kannattaa ottaa asia esille työnantajan kanssa. Ja jos se ei oikene, kannattaa tehdä erimielisyysmuistio. Muuten saamme taas kerran kuulla työnantajilta, että eipä teillä tunnu kentällä olevan ristiriitoja, kun kerran erimielisyyksiäkään ei ole.

Jos asiat ovat kunnossa, se on enemmän kuin hyvä. Jos erimielisyyksiä on, niihin kannattaa puuttua. Neuvoja ja apua saa varmasti oman YTN-liittonsa asiantuntijoilta.

Erimielisyys ei ole riitelemistä.

 

Petteri Oksa
YTN:n neuvottelupäällikkö

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu