Blogi: Työn hinnalla voidaan kilpailla vain rajallisesti
Julkaistu
Kategoriat
Avainsanat
Työpaikoilla on hyvä muistaa, että työvoimakustannukset ovat vain osa kilpailukykyä. Tuntuu siltä, että Suomessa keskustelu helposti kohdistuu vain työn hintaan, jolla kuitenkin voidaan lopulta kilpailla vain hyvin rajallisesti.
Teollisuudessa nähtiin kesän kynnyksellä merkittävä määrä lomautuksia, joista kuitenkin osa on onneksi jo päättynyt. Mutta osa lomautuksista on valitettavasti myös muuttunut irtisanomisiksi. Taudin toinen aalto on ilmeinen tosiasia, mutta laajuus ja vaikutukset ovat kuin syksyisen sumun peitossa. Teollisuuden näkymien osalta olemme viisaampia vasta lähempänä vuoden vaihdetta.
Se on kuitenkin varmaa, että työpaikoilla keväällä omaksutut järjestelyt jatkuvat; etätyötä tehdään enemmän tai vähemmän, työpaikoilla oloa vuorotellaan, live-tapahtumat ja -kokoukset ovat poikkeuksia sekä matkustamista vältetään.
Teollisuuden näkymien synkkeneminen on herättänyt keskustelua julkisuudessa siitä, pitäisikö voimassa olevia työehtosopimuksia liittojen toimesta avata. Avaamisen kohteena olisivat ensisijaisesti vuoden 2021 palkankorotukset. Juuri tämän hetken tilanteen perusteella sopimusten uudelleen neuvottelu ei mielestäni ole tarpeellista.
Kannattaa muistaa, että YTN:n kaikissa työehtosopimuksissa on mahdollisuus sopia palkankorotuksista paikallisesti toisin. Sopiminen tietysti edellyttää, että niin yhteisymmärryksessä halutaan tehdä ja se koetaan hyödylliseksi ja järkeväksi toimeksi molemmin puolin. Useimmissa sopimuksissa on myös selviytymis- tai kriisilauseke, jonka perusteella paikallisesti sopien voidaan poiketa työehtosopimuksen määräyksistä. Näiden elementtien pitäisi riittää selviytymiseen vaikeassakin tilanteessa.
Työpaikoilla on hyvä muistaa, että työvoimakustannukset ovat vain osa kilpailukykyä. Tuntuu siltä, että Suomessa keskustelu helposti kohdistuu vain työn hintaan, jolla kuitenkin voidaan lopulta kilpailla vain hyvin rajallisesti. Ylemmät toimihenkilöt ovat avainasemassa ratkaisemassa aikamme ongelmia, joista korona on tuotu työpöydällemme kysymättä ja yllätyksenä. Ehkäpä osa ratkaisua on, että kriisi on aina myös mahdollisuus ja avaa täysin uusia bisnesnäkymiä sekä muuttaa vanhoja toimintamalleja huomattavan nopeasti.
Tekniikka myös auttaa osaltaan aina. Suuntavilkku on loistava liikenteessä, Koronavilkku taudin taltuttamisessa. Olethan jo ladannut sovelluksen puhelimeesi?
Teksti: Teemu Hankamäki, puheenjohtaja
Teksti on julkaistu alunperin 2.9. TEKin sivuilla.