Skip to content

Blogi: Irtisanomisperusteiden höllentämisellä voi olla ei-toivottuja seurauksia

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että henkilöön liittyvällä irtisanomisperusteella tapahtuvaa työsopimuksen päättämistä helpotetaan. Työsopimuksen päättämiseen riittää jatkossa asiallinen syy. Nykyisen työsopimuslain edellyttämää painavaa syytä ei enää tarvittaisi.

Kansantajuisesti sanoen työnantaja voisi antaa potkut nykyistä helpommin.

Oletko joskus törmännyt epärealistisiin tulostavoitteisiin?

Voiko irtisanomisen helpottaminen tarkoittaa sitä, että voi saada kenkää esimerkiksi vain sillä perusteella, että ei saavuta tulostavoitteitaan? Pitääkö asiantuntijan jatkossa aina reklamoida työnantajalle, jos annetut tavoitteet ovat epärealistisia?

Kukaan tuskin tätä haluaa, mutta mahdollistaako muutos sen?

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että työllistämisen pitäisi olla nykyistä helpompaa. Julkisessa keskustelussa tämä kilpistyy yleensä yhteen asiaan: irtisanominen on Suomessa niin hankalaa!

Todellisuudessa kysymys on usein osaamattomuudesta ja siitä, että hankalat asiat nostetaan esille vasta siinä vaiheessa, kun kamelin selkä on jo katkennut. Jos alisuoriutumisesta ei ole selkeää näyttöä ja jos varoitusten antaminen on laiminlyöty, voi irtisanominen oikeastikin olla hankalaa. Mutta jos työnantaja on tehnyt kotiläksynsä, ei se ole mitenkään ylivoimaista. Alisuoriutuvasta työntekijästä pääsee kyllä eroon.

Ei-toivottuja seurauksia

Jos selkeisiin ylilyönteihin halutaan puuttua nykyistä helpommin, tämä voidaan tehdä ilman, että irtisanomisperusteen painavuusvaatimuksesta luovutaan. Voitaisiinko se toteuttaa esimerkiksi varoittamisprosessia tarkentamalla?

Nyt esitetty muutos saattaa toteutuessaan johtaa jopa tuottavuuden laskuun. Kun asiantuntijoille luodaan mielentila, että kannattaa välttää riskejä ja keskittyä virheiden välttämiseen, niin se jos mikä tappaa luovuuden.

YTN 50 vuotta – tutustu juhlavuoden artikkeleihimme.

 

Riku Salokannel
YTN:n varapuheenjohtaja

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu