Skip to content

Selvitys: Työolojen kehittäminen houkuttelee luottamustehtävään

Työpaikan työolojen tai -ehtojen kehittäminen on tärkein motivaattori luottamustehtäviin ryhtymiselle, selviää Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n henkilöstöedustajille tekemästä kyselystä. Kolmannes vastaajista oli maininnut tämän syyksi, miksi päätyi luottamustehtävään. Seuraavaksi yleisimpinä syinä mainittiin, että tarvittiin edustaja paikallista sopimista varten tai työpaikalla oli epäkohta, joka haluttiin ratkaista. Kummankin näistä syistä oli maininnut kahdeksan prosenttia vastaajista.

Varsin moni henkilöstöedustaja oli päätynyt tehtävään aiemman henkilöedustajan houkuttelemana (37 %) tai työkavereiden pyytämänä (37 %). Moni oli toiminut myös aiemmin henkilöstöedustajan varana (19 %).

Vastaajat olivat osallistuneet luottamustehtävässään varsin monenlaisiin tilanteisiin. Useimmin mainittiin edustettavien neuvominen työsuhteeseen liittyvässä asiassa (71 %), jatkuvaan vuoropuheluun osallistuminen yrityksessä (67 %), paikallisen sopimuksen neuvottelut TES-palkankorotuksista (57 %), muutosneuvottelut irtisanomisiin liittyen (56 %) ja edustettavan tukena olo henkilökohtaisessa työsuhteeseen liittyvässä asiassa (56 %).

Avoimista vastauksista selviää, että moni kyselyyn vastannut piti henkilöstöedustajan tehtävää mielekkäänä ja suosittelisi sitä muillekin. Tehtävä tarjosi monien mielestä näköalapaikan oman yrityksen asioihin ja laajemminkin työelämään. Lisäksi siinä pääsee vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Alla poimintoja avoimista kommenteista:

”Aina kannattaa lähteä rooliin, jos joku pyytää, ehdottaa tai itse kokee kiinnostusta. Pääsee ihan eri tavalla sisälle oman organisaation tilanteeseen ja vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin.”
”Henkilöstöedustaja on mielestäni näköalapaikalla sekä yrityksen sisäisiin asioihin että ulkopuolelta tuleviin esim. liittojen jakamaan tietoon.”
”Jos yhdessä tekeminen ja yhteisiin asioihin vaikuttaminen kiinnostaa yhtään, niin ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan.”

Toki vastakkaisiakin näkemyksiäkin oli. Osa vastaajista piti henkilöstöedustajan tehtävää raskaana, ja osa koki sen vaikuttavan kielteisesti omaan työuraan.

”Henkilöstöedustajana toimiminen on ollut aivan äärimmäisen raskasta ja paineet ovat olleet kovat sekä edustettavien että työnantajan puolelta.”
”Homma on välillä henkisesti aika raskasta, esim. muutosneuvottelut.”
”Urakehitys tunnetusti on haasteellinen, jos on hyvä henkilöstöedustaja.”

Noin neljännes vastaajista kertoi kokeneensa ongelmia omassa työsuhteessaan luottamustehtävän takia. Ongelmat olivat liittyneet mm. ajankäyttöön, tiedon saamiseen, työnantajan negatiiviseen suhtautumiseen sekä palkka- ja urakehitykseen.

Olisitko se Sinä? Ihan tavallinen, mutta työpaikoilla kovin tärkeä tyyppi?

Asiantuntijat ja esihenkilöt ovat vaikuttava joukko, mutta ilman henkilöstöedustajaa heidän äänensä ei kuulu. Lähde kehittämään työyhteisöäsi ja äänitorveksi ylemmille toimihenkilöille. Henkilöstöedustajana se onnistuu!


YTN:n kyselyyn vastasi kaikkiaan 661 henkilöstöedustajaa eri aloilta. Kysely tehtiin touko-kesäkuussa 2024. Suurin osa eli neljännes vastaajista oli työehtosopimuksen mukaisia luottamusmiehiä tai -henkilöitä tai heidän varojaan, mutta mukana oli myös työsopimuslain mukaisia luottamusvaltuutettuja, työsuojeluvaltuutettuja sekä heidän varahenkilöitään.


Tutustu myös:

 

Tuunia Keränen
YTN tutkimusryhmän puheenjohtaja
tuunia.keranen@ytn.fi

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu