Skip to content

Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksesta ei ole tulossa yleissitova

in English

YTN-liittojen (eli esimerkiksi Insinööriliiton, TEKin, Tradenomien, Ekonomien ja YTY:n) sekä Tietoala ry:n jäsenten edustajat ovat aloittaneet valtakunnallisen työehtosopimuksen neuvottelut Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa. Nykyinen yleissitova valtakunnallinen sopimus on voimassa 30.11.2021 asti.

Sopimuksesta ei ole tulossa yleissitova
Neuvoteltava työehtosopimus koskee siis vain niitä työnantajia, jotka ovat liittyneet Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n. Näiden työnantajien palveluksessa on tällä hetkellä alle 30 prosenttia alan työntekijöistä Suomessa. Jos et tiedä, onko oma työnantajasi liittynyt, voit kysyä asiaa yrityksesi henkilöstöhallinnosta tai omalta luottamusmieheltäsi tai luottamusvaltuutetultasi. Jos työskentelet yrityksessä, joka ei ole liittynyt eikä aio liittyä Teknologiateollisuuden työnantajat ry:een, tässä artikkelissa on tärkeää tietoa sinulle työehtojesi tulevaisuudesta.

Seuraa neuvottelujen etenemistä
Jos työskentelet yrityksessä, joka on liittynyt tai aikoo liittyä Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n, koskee neuvoteltava valtakunnallinen työehtosopimus myös sinua. Parhaiten pysyt neuvottelujen kulusta kärryillä seuraamalla joko alan Facebook-sivua tai verkkosivujemme tiedotteita. Tutustu myös YTN:n neuvottelusivulla YTN:n ja Tietoala ry:n tavoitteisiin.

Mitä, jos uusi työehtosopimus tai oman työpaikan yrityskohtainen sopimus ei valmistu 30.11.2021 mennessä?
Jos työehtosopimuksen jälkisuojaa ei olisi olemassa, sellaiset tärkeät työsuhteen ehdot kuten palkalliset vanhempainvapaat, sairausajan palkka, lomarahat, ylityö- ja matkakustannusten korvaukset sekä palkkojen yleiskorotukset eivät enää velvoita työnantajaasi. Työnantaja voisi halutessaan nämä maksaa, mutta sen ei tarvitsisi niitä maksaa. Työnantaja voisi yksipuolisella ilmoituksella lopettaa esimerkiksi lomarahojen maksamisen. Työntekijä- ja työnantajaliitot ovat tällä hetkellä erimielisiä jälkisuojan olemassaolosta 30.11.2021 jälkeen. YTN:n ja Tietoala ry:n kanta on, että jälkisuoja jatkaa nykyisiä työsuhteen ehtoja niiden osalta, joiden työsuhde on alkanut ennen 1.12.2021. Suosittelemme siis vahvasti, että et allekirjoita uutta työsopimusta 30.11.2021 jälkeen konsultoimatta ensin oman liittosi juristia olipa kyse sitten nykyisestä tai uudesta työpaikasta.

Liittoon kuuluminen nyt todella tärkeää
Järjestäytyminen eli työehdoistasi neuvottelevaan liittoon kuuluminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, riippumatta siitä, onko työnantajasi liittynyt työnantajaliittoon tai ei. Autamme työpaikoilla liittoihin kuuluvia työntekijöitä myös yrityskohtaisten sopimusten neuvotteluissa. Mikäli sinulla on kollegoita, jotka eivät kuulu vielä liittoon, voit suositella heille akavalaisten liittojen yhteistä jaseneksi.fi-sivustoa, josta löytyy nyt myös englanninkielinen versio.

Miten työehdot määräytyvät 30.11. jälkeen? Onko IT-alan työntekijöillä jatkossa vielä työehtosopimuksesta tulevat lomarahat, yleiskorotukset, palkalliset vanhempainvapaat, matkakulujen korvaukset jne? Järjestämme 2.12. klo 10 suomeksi webinaarin ajankohtaisesta neuvottelutilanteesta sekä yleissitovuuden poistumisesta, tervetuloa mukaan.

Neuvotteluterveisin,

Minna Anttonen, minna.anttonen@ytn.fi
YTN tietoalan pääneuvottelija

Björn Wiemers, bjorn.wiemers@ytn.fi
YTN tietoalan sopimusalavastaava

Jyrki Kopperijyrki.kopperi@tietoala.fi
Tietoala ry:n puheenjohtaja

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu