YTN järjestöala: Uudet työehtosopimukset ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnille sekä ylioppilaskunnille
Julkaistu
Kategoriat
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat hyväksyneet opiskelijajärjestöjen neuvottelutulokset uusiksi työehtosopimuksiksi. Hyväksytyksi tulivat siis ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimus (sis. SAMOKia koskevat erilliset työehtosopimusmääräykset) sekä ylioppilaskuntien työehtosopimus (sis. SYLin erilliset työehtosopimusmääräykset). Sopimukset astuvat voimaan heti ja ovat voimassa tammikuun loppuun 2028 saakka (viimeinen vuosi ns. optiovuosi).
Neuvottelutulos noudattaa yleistä linjaa
Sopimusratkaisu on kolmivuotinen, joista viimeinen vuosi on irtisanottavissa. Uusi työehtosopimus korottaa palkkoja seuraavasti, ellei paikallisesta palkkaratkaisusta sovita:
- 7.2025: 2,5 % (2,0 % yleiskorotus, 0,5 % paikallinen erä)
- 5.2026: 2,9 % (1,5 % yleiskorotus, 1,4 % paikallinen erä)
- 5.2027: 2,4 % (1,5 % yleiskorotus, 0,9 % paikallinen erä)
Teksteihin vain vähäisiä muutoksia
Molempiin työehtosopimuksiin neuvoteltiin uutena työ- ja vapaa-ajan erottamisen merkitystä korostava kohta. Työehtosopimuksissa kiinnitetään nyt paikallisten osapuolten huomiota terveen työkulttuurin merkitykseen työntekijän toimintakyvylle ja työn tuottavuudelle. Työajan ja vapaa-ajan erottamisen toisistaan todetaan osaltaan tukevan sekä toimintakykyä että tuottavuutta.
Lisäksi molemmissa työehtosopimuksissa mahdollistettiin paikallinen sopiminen lomarahan maksuajankohdasta. Mikäli asiasta ei paikallisesti muuta sovita, maksetaan lomaraha kuten ennenkin, koska aiempiin maksuajankohtiin ei tehty työehtosopimuksiin muutoksia.
Työryhmät kehittämään palkkausjärjestelmää ja paikallista sopimista
Osapuolet sopivat molempien työehtosopimusten osalta myös kahdesta työryhmästä. Palkkausjärjestelmän kehittämisen työryhmän tarkoituksena on selvittää palkkausjärjestelmän uudistustarpeita keskittyen tehtäväluokkien vastaavuuteen suhteessa henkilöstön rakenteeseen ja työtehtäviin. Lisäksi arvioidaan kehittymis- ja kokemuslisäjärjestelmää ja niiden välistä suhdetta.
– Neuvotteluissa palkkausjärjestelmän kehittämistarve nousi esiin niin työntekijä- kuin työnantajapuolellakin. Tiiviissä neuvottelutilanteessa suuret uudistukset esim. kehittymislisäjärjestelmään eivät olleet mahdollisia, minkä vuoksi näen sopimuskauden aikana toimivalla työryhmällä olevan paremmat mahdollisuudet uudistaa palkkausjärjestelmää kokonaisuutena, sanoo kentän edustajana ylioppilaskuntien työehtosopimusneuvotteluissa toiminut luottamushenkilö Saana Hytönen.
Toisen työryhmän tarkoituksena on edistää paikallista sopimista, jolla tavoitellaan toiminnan joustavuutta ja henkilöstön hyvinvointia. Sopimusosapuolet seuraavat käytäntöjen kehittymistä ja jakavat hyviä kokemuksia.
-Paikallinen sopiminen on arkipäivää opiskelijakunnissa. Hyvien kokemuksien jakaminen voi kuitenkin nostaa esiin toimivia käytänteitä, joita omalla työpaikalla ei ole tullut ajatelleeksi, kommentoi ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimusneuvotteluissa kentän edustajana toiminut luottamushenkilö Linda Lindgren.
Neuvotteluja käytiin vaikeassa tilanteessa
Neuvottelut aloitettiin tammikuussa, ja ne kestivät huhtikuulle saakka. Osaltaan neuvottelujen aikatauluun vaikuttivat muiden sopimusalojen neuvottelut. Liittokierros on ollut poikkeuksellisen haasteellinen.
– Vaikeassa neuvottelutilanteessa lopputulos on paras mahdollinen. Työn ja vapaa-ajan erottamisen merkityksen korostaminen on tervetullut lisäys työehtosopimukseen, koska työ opiskelijakentässä ei rajoitu ainoastaan toimistoaikaan, sanoo kentän edustajana ylioppilaskuntien neuvotteluissa toiminut luottamushenkilö Lauri Lahoniitty.